Președinția a remis Guvernului decizia Consiliului Suprem de Securitate privind lupta cu pandemia
Președinția a remis Guvernului decizia Consiliului Suprem de Securitate (CSS), care recomandă acțiuni ce trebuie întreprinse urgent în lupta cu pandemia, informează OFICIAL cu referire la un comunicat de presă.
„Oamenii nu trebuie lăsați singuri în fața pandemiei. Statul trebuie să aibă ca prioritate fundamentală protejarea vieții și sănătății cetățenilor și să ofere ajutor economic. Pentru a evita o carantină dură, sunt necesare acțiuni ferme, concrete și rapide în următoarele două săptămâni ca să oprim răspândirea virusului. Este esențial să scădem rata infectărilor prin restricții bine gândite și implementate riguros”, a spus Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.
Totodată, CSS propune, în mod special, măsuri concrete de susținere a populației și a mediului de afaceri în această perioadă. Printre acestea, cele mai importante sunt:
- compensarea pierderilor salariaților, deținătorilor de patente și altor categorii cauzate de starea de urgență cu cel puțin 1000 lei pe săptămână;
- simplificarea procedurilor de înregistrare a statutului de șomer și de aplicare pentru indemnizația de șomaj, în vederea efectuării acestora în termen de trei zile, precum și micșorarea perioadei minime de cotizare de la 12 lа 9 luni și includerea dreptului la indemnizație de șomaj și pentru tinerii specialiști;
- instituirea moratoriului pentru agenții economici și persoanele fizice la plata chiriilor, plăților comunale, plăților fiscale, penalităților;
- instituirea moratoriului pentru controale fiscale și blocare de conturi a agenților economici;
- elaborarea mecanismelor de subvenționare a agenților economici pentru compensarea pierderilor;
- asigurarea implementării recomandărilor destinate specialiștilor cu competențe în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie în contextul Covid-19.
De asemenea, potrivit deciziei CSS, se impune blocarea urgentă a cheltuielilor neprioritare, inclusiv plafonarea salariilor mari din sistemul public, precum și adoptarea unor măsuri imediate pentru susținerea sistemului de sănătate.
„Guvernul și Parlamentul trebuie să ajute oamenii ca să treacă prin această perioadă grea. O reacție profesionistă și promptă ne va ajuta să protejăm oamenii atât în fața virusului, cât și în fața crizei economice”, a menționat Maia Sandu.
Decizia integrală a CSS poate fi găsită la – http://bit.ly/decizia-CSS-13martie
Cristina Gurez