Președintele Ucrainei participă la Summitul CPE

Președintele Ucrainei participă la Summitul CPE

Pentru prima dată de la izbucnirea războiului în Ucraina, Volodymyr Zelenskyy, figura centrală a rezistenței ucrainene în războiul de agresiune declanșat de Rusia, se află în Republica Moldova. 

Președintele ucrainean participă la Summitul Comunității Politice Europene de astăzi, 1 iunie. Discuțiile se vor axa pe stabilitatea și reziliența energetică, sustenabilitatea statelor europene și eforturile comune pentru pace.

Aspirațiile europene, inclusiv obținerea în 2022 de către Moldova și Ucraina a statutului de candidat pentru aderarea la UE, contribuie la promovarea colaborării bilaterale între țările noastre în mai multe domenii de interes comun.

Din primele zile ale războiului, Republica Moldova a condamnat agresiunea militară a Rusiei, reconfirmând sprijinul independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei în hotarele ei internațional recunoscute. De asemenea, Moldova oferă ajutor umanitar Ucrainei și acordă asistență unui număr mare de refugiați ucraineni, aflați temporar pe teritoriul țării noastre. Din februarie 2022, peste 1 milion de ucraineni au traversat hotarul Republicii Moldova.

Republica Moldova și Ucraina au interese comune în stabilizarea securității regionale, în consolidarea managementului integrat al frontierei și în cooperarea bilaterală.

Cu ocazia organizării Summitului CPE 2023, autoritățile naționale au instituit măsuri de protecție și securitate la nivel internațional, pentru buna desfășurare a evenimentului, unde vor fi prezenți oficiali ai statelor europene și înalți reprezentați ai UE.

Share