Președintele țării l-a invitat pe preşedintele Bulgariei să efectueze o vizită în Republica Moldova

Președintele țării l-a invitat pe preşedintele Bulgariei să efectueze o vizită în Republica Moldova

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a avut o întrevedere cu vice-preşedintele Bulgariei, Iliana Iotova. În cadrul discutiilor, părțile au abordat mai multe subiecte privind dezvoltarea relațiilor de cooperare bilaterală în domeniul comercial-economic și au făcut un schimb de opinii pe marginea eventualității schimbării sistemului electoral, ținînd cont de experiența Bulgariei în acest sens, potrivit unui comunicat de presă.

În mod special, interlocutorii au vorbit despre raionul Taraclia și posibilitatea creării în baza Universităţii din Taraclia a unei filiale a Universității de Stat din Bulgaria, fapt care ar contribui atît la păstrarea instituției, cît şi la asigurarea pentru studenţi a accesului la programe şi burse bulgare şi, în general, la cele europene.

Partea bulgară şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu intenţiile autorităţilor moldovenești de a lichida raionul Taraclia în cadrul reformei administrativ-teritoriale preconizate, care prevede  concentrarea raioanelor în unităţi mai mari. Igor Dodon i-a asigurat pe colegii bulgari că va face tot posibilul pentru a împiedica realizarea unor astfel de planuri.

Președintele țării l-a invitat pe preşedintele Bulgariei, Roumen Radev să efectueze o vizită în Republica Moldova în timpul cel mai apropiat. ” Totodată, așteptăm să efectueze o vizită în țara noastră şi doamna Iotova, la sfîrşitul lunii iunie. Pînă atunci, vom pregăti o serie de subiecte concrete, care există la momentul actual pe agenda interstatală şi care vor fi abordate în cadrul vizitelor ce urmează să aibă loc”, a remarcat șeful statului.

 

Doina Secrieru

Share