Președintele RM: Ștefan cel Mare reprezintă simbolul suprem al statalității moldovenești și a mândriei ca țară și popor

Președintele RM: Ștefan cel Mare reprezintă simbolul suprem al statalității moldovenești și a mândriei ca țară și popor

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a inaugurat astăzi anul 2018 – Anul Ștefan cel Mare și Sfânt, Domnitor al Moldovei, informează Oficial.

Igor Dodon a declarat că marele domnitor reprezintă simbolul suprem al statalității moldovenești și a mândriei ca țară și popor.

„Prin urmare, am considerat că suntem datori să-l omagiem, nu doar cu ocazia diferitor aniversări, ci și să instituim un an dedicat faptelor mărețe săvârșite și bogăției moștenirii lăsate de Ștefan. Totodată, am considerat că un asemenea an trebuie să fie declarat atunci când RM are cea mai mare nevoie de modelul istoric pe care ni l-a oferit Ștefan cel Mare, or tocmai acum noi ne aflăm în așa context. Suntem într-o perioadă dificilă și cu multe provocări pentru țară, pentru identitate, pentru dăinuirea noastră ca popor.  În acest an, când societatea va fi mai mult ca oricând tulburată de idei și mesaje antistatale, exemplul Marelui Ștefan e destul de relevant și încurajator pentru noi toți. Astăzi, Ștefan cel Mare reprezintă simbolul, este pilonul pe care ne sprijinim pentru a nu fi ademeniți de chemarea amăgitoare și primejdioasă a sirenelor unionismului. Anul lui Ștefan ne poate ajuta să trecem cu bine ispitele și nechibzuința, spre a ne continua cu fermitate drumul nostru în mod independent spre consolidarea statalității și independenței noastre moldovenești”, a precizat Dodon.

Potrivit șefului statului, Ștefan cel Mare a lăsat drept moștenire trei mari lecții, pe care își dorește să le facă cât mai cunoscute în acest an dedicat domnitorului: iubirea de patrie, tăria în credință și alianțe inteligente, echilibrate și întreținute cu demnitate. „Noi suntem obligați să analizăm foarte atent lecțiile istorice, inclusiv exemplul lui Ștefan cel Mare, care a înțeles prea bine cu cine și cum trebuie de legat prietenii. Noi trebuie să demonstrăm că suntem buni și demni moștenitori, că putem asigura continuitatea statalității țării noastre. Suntem moldoveni și trăim într-un stat moldovenesc. Acesta este prezentul nostru și doar în acest perimetru noi putem să asigurăm un viitor urmașilor. Sunt sigur că anul 2018 ne va ajuta să promovăm mesajele dăinuirii noastre în timp”, a conchis Dodon.

Doina Secrieru

Share