Președintele RM: Statul de observator pe lângă UEE va oferi rezultate benefice pe trei direcții

Președintele RM: Statul de observator pe lângă UEE va oferi rezultate benefice pe trei direcții

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a deschis astăzi parantezele, în cadrul unei conferințe de presă, despre faptul că Republica Moldova a obținut statutul de observator pe lângă Uniunea Economică Eurasiatică (UEE), informează Oficial.

Igor Dodon consideră că este o realizare foarte importantă pentru RM.

„În aprilie 2017, am semnat un memorandum între RM și UEE, tot atunci am depus și cererea pentru obținerea acestui statut și, prin votul unanim, acest statut a fost  acordat. Ce va da acest statut Republicii Moldova? Noi ne punem drept scop să obținem rezultate benefice pentru RM în trei direcții: piața de desfacere (exportul), politica migrațională față de cetățenii care muncesc în țările membre ale UEE și resurse energetice. Acestea sunt trei direcții principale și așteptări ale noastre de la statutul de observator. Atât la Moscova, cât și la Bruxelles, atât cu partenerii din FR, cât și cei din UE, SUA, am menționat și reiterez – eu pledez pentru un echilibru în relațiile noastre externe. Noi vom avea relații bune și vom fi prieteni cu toți, dar vom reieși tot timpul din interesul nostru național”, a precizat Dodon.

Referindu-se la competențele sale, de a cere acest statut pentru RM, Igor Dodon a făcut referire la articolul 86 din Constituția RM. „Acesta reglementează atribuțiile șefului statului în domeniul politici externe, Președintele este desemnat expres, fiind împuternicit să poarte tratative, să negocieze și să încheie trate internaționale în numele RM. Aceste atribuții mai sunt reconfirmate și în alte legi. Statul de observator a fost obținut de RM, decizia este luată și punem punct. Semnarea memorandumului de anul trecut prevede expres că nu sunt necesare careva aprobări sau discuții în alte instituții de stat. Reconfirm pentru partenerii noștri din UE și alte țări, că acest statut de observator și memorandumul semnat nu pune în pericol alte Acorduri și nu contravine altor tratate. Este un avantaj suplimentar care dă posibilitate RM să fie un pod între UE și UEE”, a explicat șeful statului.

În context, Igor Dodon a venit și cu o replică pentru democrați. „Legitimitatea guvernării este mai joasă decât a Președintelui, care a fost ales direct de majoritatea cetățenilor. Faptul că nu le place, aceasta nu însemnă că ei au dreptul să dea aprecieri. Cetățenii ne vor da aprecieri. Legislația nu a fost încălcată. Democrații mai au maxim jumătate de an până la alegeri și pe urmă vor fi ei observatori din partea opoziției parlamentare față de guvernarea pro-Moldova care o să fie. Așa că vă urez succes în calitate de observatori, începând cu sfârșitul alegerilor din toamnă, iar RM va beneficia de acest statut în interesele RM”, a conchis Dodon.

Doina Secrieru

Share