Președintele RM: Am venit cu inițiativa de a recunoaște drapelul nostru istoric

Președintele RM: Am venit cu inițiativa de a recunoaște drapelul nostru istoric

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a venit astăzi cu inițiativa ca, începând cu ziua de mâine, să transmită în fiecărei primării din țară câte un Drapel de Stat, dar și drapelul istoric al lui Ștefan cel Mare și Sfânt.

Într-o postare pe o rețea de socializare, a menționat că, săptămâna precedentă, Comisia Națională de Heraldică de pe lângă Președintele Republicii Moldova a aprobat conferirea statutului legal de simbol național istoric al Republicii Moldova drapelului purtat de Ștefan cel Mare în ziua de 12 septembrie 1485.

„Iar eu am înaintat în acest sens inițiativa legislativă pentru completarea Legii nr. 217/2010 privind Drapelul de Stat al Republicii Moldova (Drapelul istoric). Primele drapele vor fi propuse celor 300 de localități care au semnat declarații pentru menținerea statalității și independenței Republicii Moldova. Ulterior, drapelul istoric va fi repartizat în celelalte localități ale țării. Țin să subliniez că drapelele istorice, în calitate de simboluri naționale, își găsesc reglementarea în legislația mai multor state, cum ar fi: Lituania, Bulgaria, Croația, Finlanda, Grecia, Letonia etc. Reiterez că această inițiativă nu are intenția de a schimba Drapelul de Stat al Republicii Moldova, ci doar de a recunoaște drapelul nostru istoric, fiindcă el este parte a istoriei Moldovei, care, până la urmă, nu ne lasă să uităm de rădăcinile moldovenilor”, a precizat șeful statului.

Totodată, Igor Dodon a menționat că, prin această inițiativă legislativă, își dorește sporirea interesul societății față de istoria și cultura Moldovei și să contribuie la cultivarea spiritului patriotic al cetățenilor și la consolidarea statalității Republicii Moldova.

Precizăm că, Ziua Drapelului de Stat al Republicii Moldova este marcată, anual, la 27 aprilie.

31167100_2417836214909036_6382535887743514047_n

Mihaela Rotari

Share