Președintele Platformei DA, la discuții cu Ambasadorul Franței
Andrei Năstase, Președintele Platformei Demnitate și Adevăr, a avut o întâlnire cu Ambasadorul Franței în Republica Moldova, Pascal Le Deunff. La întâlnire a participat și Alexandru Slusari, vicepreședintele formațiunii, transmite Oficial.
Andrei Năstase a mulțumit oaspetelui său pentru inițiativa de a avea discuții pe marginea situației socio-politice din Republica Moldova și a menționat importanța menținerii și accelerării relațiilor bilaterale dintre cele două țări în toate domeniile.
Pascal Le Deunff a spus că este la curent cu multe aspecte ale situației politice moldovenești și că îi sunt cunoscute principalele probleme de aici. Ambasadorul francez a menționat importanța reformelor reale în justiție, a libertății presei, lupta împotriva corupției etc., comandamente esențiale pentru deblocarea relațiilor cu UE.
Președintele Platformei DA a spus că, fiind membru observator al PPE, partidul pe care îl conduce împărtășește implicit valorile europene și își bazează activitatea pe conceptul de democratizare, modernizare, restabilire a principiilor statului de drept și readucerea Republicii Moldova pe făgașul normalității.
În cadrul discuției au fost atinse mai multe probleme grave cu care se confruntă societatea moldovenească. Printre acestea inoportunitatea schimbării sistemului electoral, necesitatea abolirii votului mixt ca o condiție primordială pentru deblocarea finanțării Republicii Moldova de către UE, pericolul fraudării alegerilor parlamentare. Andrei Năstase a vorbit și despre manipularea, linșajul mediatic și lipsa concurenței loiale pe piața media.
La întâlnire au fost abordate și alte aspecte importante, precum strategiile electorale ale Platformei Demnitate și Adevăr, necesitatea imperativă de a consolida blocul politic pro-european. Având în vedere decizia recentă a Platformei DA de a-i susține candidatura pentru primăria Chișinăului, Andrei Năstase și-a exprimat și interesul pentru modul de gestionare al Capitalei Franței, Paris, apreciind totodată importanța valorilor privind libertatea, fraternitatea, justiția socială, principiile democrației și statutului de drept pe care Franța le-a transmis de-a lungul istoriei și care pentru noi reprezintă adevărate modele de urmat.
Participanții la întrevedere au discutat, de asemenea, și situația din Transnistria.
În încheiere, participanții la întrevedere s-au arătat dispuși să mențină contacte regulate și să întrețină cât mai des posibil asemenea discuții sincere, cordiale și extrem de eficiente pentru cunoașterea obiectivă a realităților de la Chișinău de către misiunile diplomatice ale țărilor decidente asupra susținerii europene, inclusiv financiare a Republicii Moldova.
Doina Secrieru