Președintele PDM: Votul uninominal va permite cetățenilor să retragă mandatul deputatului, înainte de alegeri

Partidul Democrat din Moldova (PDM) va milita pentru modificarea sistemului electoral și pentru introducerea sistemului uninominal în Republica Moldova. Despre aceasta a anunțat liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc.

În cadrul unui briefing de presă, Plahotniuc a declarat că o inițiativă pentru modificarea sistemului electoral va fi înregistrată, în următoarele zile, în Parlament și va implica mai multe premiere pentru Republica Moldova.

„Votul uninominal va permite cetățenilor să-și aleagă deputații precum primarii; vor putea alege oameni pe care-i cunosc și nu pe cei care-i doresc liderii de partid sau anumite grupuri de interese; deputații vor putea fi sancționați, iar pentru asta cetățenii nu vor fi nevoiți să aștepte 4 ani ziua alegerilor, ci îi vor putea retrage mandatul înainte și numi un alt deputat în loc; diaspora va avea propriii reprezentanți în Parlament și aceștia le vor cunoaște necesitățile și problemele”, a explicat liderul PDM, la capitolul avantaje ale sistemului de vot uninominal.

Totodată, Vlad Plahotniuc a spus că modificarea sistemului electoral va duce și la eliminarea unor lacune din Codul electoral. „Bănuiesc faptul că, cu toate avantajele, unii politicieni vor critica inițiativa dată doar pentru că ea este propusă de Plahotniuc. O vor critica, chiar dacă vor veni împotriva voinței cetățenilor. Mesajul meu către ei e următorul: Da, domnilor politicieni, Plahotniuc vrea ca oamenii să poate alege deputații, precum primarii – oameni pe care-i cunosc; vrea ca prin vot uninominal cetățenii să poată sancționa politicienii care nu fac nimic altceva decât postări populiste pe Facebook;  vrea ca diaspora să aibă deputații săi”, a menționat președintele PDM.

Democratul susține că inițiativa reprezintă dorința cetățenilor Republicii Moldova și, potrivit sondajelor de opinie, aproape 80% dintre cetățeni își doresc sistemul de vot uninominal. „Vom lansa și o campanie în țară, prin care vom informa cetățenii despre ce înseamnă vot uninominal și apoi îi vom îndemna să semneze pentru aceasta, dacă desigur consideră că e necesară”, a precizat Vlad Plahotniuc.

Liderul PDM a precizat că inițiativa legislativă privind modificarea sistemului electoral nu va fi votată definitiv în Parlament până nu va avea avizul Comisiei de la Veneția și nu va fi consultată cu societatea civilă, partidele extraparlamentare și partidele parlamentare.

Doina Secrieru

Share