Președintele Parlamentului: Moldova trebuie să-și recapete întâietatea în cadrul Parteneriatului Estic

Președintele Parlamentului: Moldova trebuie să-și recapete întâietatea în cadrul Parteneriatului Estic

Președintele Parlamentului Andrian Candu a avut o întrevedere cu Ministrul Afacerilor Externe al Letoniei, Edgars Rinkēvičs, care se află într-o vizită de două zile în Republica Moldova. 

Andrian Candu și Edgars Rinkēvičs au făcut un schimb de opinii cu privire la evoluția relațiilor de cooperare între Republica Moldova și Uniunea Europeană, inclusiv din perspectiva faptului că, în prima parte a anului curent, Letonia a deținut președinția prin rotație a Consiliului UE. 

Șeful Legislativului a exprimat gratitudine Letoniei pentru sprijinul acordat Republicii Moldova pe calea integrării europene și a reiterat angajamentul ferm al autorităților de la Chișinău de a continua modernizarea țării. 

„Suntem asociați cu Uniunea Europeană și hotărâți să recuperăm încrederea cetățenilor și a partenerilor noștri. Moldova trebuie să-și recapete întâietatea în cadrul Parteneriatului Estic. Prioritățile noastre pentru următorii trei ani sunt implementarea Acordului de Asociere, inclusiv al celui de Liber Schimb, precum și accelerarea reformelor, în special în domeniile justiției, luptei cu corupția și redresarea situației din sectorul financiar-bancar”, a declarat Președintele Parlamentului. 

Apreciind buna cooperare între legislativele celor două țări, Speakerul Andrian Candu a pledat pentru intensificarea schimburilor parlamentare de expertiză și bune practici pentru avansarea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova, în special privind ajustarea legislației naționale la acquis-ul comunitar. 

Alte subiecte abordate în cadrul discuțiilor au vizat situația politică din țară, procesul de reglementare transnistreană şi contextul regional. 

La rândul său, Ministrul Afacerilor Externe al Letoniei, Edgars Rinkēvičs a dat asigurări că țara sa va sprijini în continuare Republica Moldova în procesul de integrare în UE și modernizarea țării. „Letonia va sprijini Republica Moldova în procesul de integrare europeană, iar Parteneriatul Estic este în continuare o prioritate pentru țara noastră”, a declarant oficialul leton.

385A0632 385A0661

Maria Roşca

   

Share