Președintele Parlamentului în vizită de lucru în raionul Basarabeasca, unde au fost implementate mai multe proiecte de modernizare a infrastructurii

Președintele Parlamentului în vizită de lucru în raionul Basarabeasca, unde au fost implementate mai multe proiecte de modernizare a infrastructurii

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a efectuat o vizită de lucru în raionul Basarabeasca. Șeful legislativului a discutat cu reprezentanții autorităților locale și cu cetățenii despre proiectele de modernizare a infrastructurii implementate în ultimii ani, precum și despre investițiile care urmează să fie făcute.

În ultimii trei ani, în raionul Basarabeasca, prin intermediul programelor „Satul European” și „Satul European Expres” au fost investite peste 13 milioane de lei. Astfel, acolo a fost renovat un stadion, o casă de cultură și au fost construiți 11 kilometri de apeduct.

Alte 22 de milioane de lei au fost investite în reparația podului peste râul Cogâlnic, care a fost renovat pentru prima dată după 50 de ani. La fel, anul trecut, a început reabilitarea drumului G124, care leagă localitățile Ivanovca, Carabetovca, Sadaclia, Iserlia și Bogdanovca de orașul Basarabeasca. „Pentru următorul an, vor fi realizate alte 4 proiecte mari în valoare de aproape 15 milioane de lei. Toate aceste cifre arată că modernizăm Moldova, localitate cu localitate. Împreună construim Moldova europeană acasă”, a accentuat Președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Președintele Parlamentului a mers la o fabrică din satul Sadaclia, unde sunt cusute haine pentru copii. Afacerea este dezvoltată de familia Lazu de 20 de ani, iar, în prezent, acolo lucrează peste 130 de angajați. Hainele cusute la Sadaclia sunt cunoscute în toată țara și, recent, a fost deschis un magazin și pe strada pietonală din orașul Padova, Italia. Rezultatele au fost obținute inclusiv datorită fondurilor naționale, dar și internaționale, oferite prin intermediul ODA, USAID și altele. Totodată, cu ajutorul certificatelor ISO, hainele sunt vândute și peste hotare.

„Felicitări pentru calitatea produselor și pentru că ați reușit să cuceriți și piața europeană. Afacerile de succes cresc bunăstarea țării, iar exemplul vostru este unul încurajator și care sper să încurajeze și alți oameni să investească în Moldova”, a menționat șeful legislativului.

Vizita a continuat cu discuții cu locuitorii din satele Sadaclia și Carabetovca, care ies în evidență prin creativitatea lor. O dovadă sunt porțile de la gospodăriile lor, care sunt transformate în adevărate opere de artă. Acestea au fost admirate de Președintele Parlamentului, Igor Grosu, care a vorbit cu localnicii despre parcursul european al țării noastre.

Raionul Basarabeasca este compus din șapte localități și, la ultimul recensământ, avea o populație de peste 23 000 de persoane.

Share