Președintele Parlamentului: Guvernarea actuală nu va accepta niciodată acțiuni și declarații care aduc prejudiciu imaginii țării

Președintele Parlamentului: Guvernarea actuală nu va accepta niciodată acțiuni și declarații care aduc prejudiciu imaginii țării

„Domnul Rogozin știa despre atitudinea autorităților Republicii Moldova legate de acest eveniment. Deplasarea lui spre Chișinău nu a fost altceva decât o provocare pentru că știa că nu i se va permite survolarea României, deoarece este pe lista sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană”. Declarația a fost făcută de Speakerul Andrian Candu, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

Potrivit unui comunicat de presă, el a spus că „Republica Moldova nu are ce aniversa deoarece trebuie să comemoreze victimele și toți cei care s-au jertfit în lupta pentru integritatea și independența țării. Autoritățile competente ale Republcii Moldova de la început au adus la cunoștința autorităților Federației Ruse că evenimentul care urma să fie organizat în regiunea transnistreană nu este autorizat de autoritățile Republicii Moldova. Noi am anunțat autoritățile Federației Ruse că toate persoanele care se vor deplasa pentru a participa la acest eveniment vor fi oprite și întoarse acasă, indiferent dacă sunt jurnaliști, artiști sau demnitari”.

„Noi nu avem ce celebra deoarece țara rămâne ruptă după acel conflict și iată de ce a fost de neînțeles pentru noi, și pentru mine personal, ce dorea să facă președintele Dodon acolo și cum putea aniversa și celebra acel eveniment. Domnul Rogozin știa despre atitudinea autorităților Republicii Moldova legate de acest eveniment. Deplasarea lui spre Chișinău nu a fost altceva decât o provocare pentru că știa că nu i se va permite survolarea României, deoarece este pe lista sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană. Totodată, a primit informație oficială, pe căile diplomatice că noi suntem împotriva evenimentului. Faptul că a urcat la bordul unui avion de cursă și a pus în pericol viața celor care se aflau ca pasageri, inclusiv copii, îi aparține în întregime. Asfel a încercat să facă o provocare.

În zilele următoare, a provocat în continuare și s-a dat în spectacole pe care nu le tolerăm și nu acceptăm ca Republica Moldova și cetățenii ei să fie ofensați. În interviurile acordate de acest individ sâmbătă și astăzi a numit fasciști persoanele care au luptat în regiunea transnistreană de partea Republicii Moldova. Sunt expresii pe care nu le tolerăm și nu le acceptăm”, a mai spus Candu.

Șeful Legislativului a declarat că, „guvernarea actuală nu va accepta niciodată acțiuni și declarații care aduc prejudiciu imaginii țării sau ofensează cetățenii Republicii Moldova. În atare situații vom acționa pe toate căile permise, inclusiv în baza dreptului internațional”.

„Răspunsul autorităților Republicii Moldova la acțiunile domnului Rogozin este de a-l declara persoană indizerabilă, adică non-grata în Republica Moldova și nu va putea intra, călători sau tranzita țara”, a subliniat Candu.

Ieri, Guvernul Republicii Moldova, în baza legislației care prescrie sancțiunile și modalitatea de aplicare a acestora, a declarat această persoană și a comunicat, în mod oficial autorităților Federației Ruse, că viceprim-ministrul Dmitri Rogozin este persoană indizerabilă pe teritoriul Republicii Moldova și nu va avea acces în țara noastră”.

Mihaela Rotari

Share