Președintele Parlamentului: Chem fiecare cetățean să lupte pentru respectarea normelor constituționale ori de câte ori va fi nevoie

Președintele Parlamentului: Chem fiecare cetățean să lupte pentru respectarea normelor constituționale ori de câte ori va fi nevoie

Președintele Republicii Moldova, Prim-ministrul, Președintele Parlamentului, ex-președinți, foști și actuali deputați și miniștri, ambasadori, au participat astăzi, la ceremonia oficială de aniversare a 25 de ani de la adoptarea Constituției, informează OFICIAL.

În discursul său, Președintele Igor Dodon a declarat că, Republica Moldova își deapănă istoria deja de 660 de ani, de la 1359 încoace.

„Istorie cu multe file glorioase, dar și cu numeroase perioade de restriște. Cu acest deosebit prilej, adresez cele mai sincere felicitări poporului moldovenesc.
La 29 iulie 1994, acum 25 de ani, 83 de deputați din Parlamentul de legislatura a XIII-a au votat și au adoptat Legea Supremă a statului – Constituția Republicii Moldova, consfințind speranța de secole a locuitorilor țării de a trăi liber, prosper, într-un stat independent și suveran. Le exprim, cu această ocazie, profunda mea recunoștință și gratitudine. Consider că, nu ar fi corect să declar că în toți acești 25 de ani de la adoptarea Constituției țara a cunoscut doar momente grele. În pofida dificultăților, Republica Moldova s-a afirmat ca un stat independent pe arena internațională. În baza principiilor fundamentale consfințite în Constituție a fost dezvoltat un cadru legislativ amplu, care, până în prezent, reglementează viața social-politică a țării”, a precizat Dodon.

La rândul său, Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, s-a arătat încrezută că după ani grei în care normele constituționale erau substituite cu interese de clan, procesul de democratizare va triumfa și statul nostru se va alinia la standardele internaționale privind garantarea drepturilor si libertăților fundamentale.

„Chem fiecare cetățean să lupte pentru respectarea normelor constituționale ori de câte ori va fi nevoie. Forța noastră rezidă în faptul unității noastre, iar unitatea noastră este prescrisă și garantată în rândurile Constituției Republicii Moldova”, a punctat Greceanîi.

Premierul Maia Sandu a afirmat că, Constituția nu se poate apăra pe sine. „Constituția nu este a Curții Constituționale, a deputaților, judecătorilor sau a procurorilor, Constituția este a poporului. Și asigură că puterea este exercitată de reprezentanții poporului, în interesul poporului. Orice prevedere din Constituție, orice drept, principiu și instituție prevăzută în Constituție, sunt prevăzute în interesul cetățeanului. La fel, ar trebui să fie și interpretarea Constituției în interesul cetățeanului. Tocmai din acest motiv, este de datoria noastră, a fiecăruia să apărăm Constituția”, a adăugat Sandu.

Andriana Cheptine

Share