Președintele Letoniei, la Chișinău: Împreună lucrăm pentru a sprijini eforturile pentru integrare europeană

Președintele Letoniei, la Chișinău: Împreună lucrăm pentru a sprijini eforturile pentru integrare europeană

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut o conferință de presă împreună cu omologul său din Letonia, Egils Levits, care se află într-o vizită de lucru la Chișinău, transmite OFICIAL.

În debutul conferinței, Maia Sandu și-a exprimat aprecierea pentru faptul că Moldova rămâne o țară prioritară în politica de cooperare și de dezvoltare a Letoniei, în cadrul căreia sunt finanțate zeci de proiecte în multe domenii, inclusiv dezvoltare economică, educație și politici de reintegrare.

„Chiar acum avem zece polițiști de frontieră care se află la instruiri în Letonia. De asemenea, doi ofițeri letoni sunt detașați în misiunea FRONTEX care se află în Republica Moldova. Apreciem buna cooperare dintre Poliția de Frontieră dintre ambele state, dar și cea a administrațiilor publice locale.

Suntem interesați să colaborăm în domeniul comunicării strategice și al securității informaționale, în consolidarea domeniului afacerilor interne. La fel, suntem interesați să continuăm cooperarea în domeniul combaterii corupției”, a declarat șeful de stat.

Maia Sandu și-a exprimat, totodată, dorința pentru deschiderea pieței de desfacere a Letoniei pentru agenții economici din Republica Moldova și a mulțumit pentru ajutorul umanitar transportat astăzi la Chișinău.

La rândul său, Președinte Letoniei, Egils Levits a declarat că, țara sa este pregătită să colaboreze în continuare cu conducerea Republicii Moldova.

„Noi felicităm Republica Moldova pentru reacția imediată și pentru ajutorul oferit refugiaților ucraineni. Aceasta nu este doar o politică a Guvernului, dar și o contribuție a cetățenilor moldoveni. Noi am fost de acord să realocăm 500 de refugiați din Moldova în Letonia. Țara noastră, de asemenea, a oferit sprijin financiar pentru soluționarea crizei actuale”, a menționat Președintele Letoniei.

Totodată, el a precizat că sprijină totalmente decizia Republicii Moldova de a depune cererea la Uniunea Europeană și îndeamnă și celelalte state să susțină această acțiune.

„Suntem convinși că într-un timp foarte scurt țările noastre vor fi ambele membre ale Uniunii Europene. Moldova a fost și va rămâne o țară prioritară pentru cooperarea noastră pentru dezvoltare. Împreună lucrăm pentru a sprijini eforturile pentru integrare europeană, în special în domeniile: buna guvernare, mass-media, dar și dezvoltarea regională”, a subliniat șeful de stat.

Doina Buruiană

Share