Președintele interimar al CSM: „Facem apel către Președintele Parlamentului să desemneze cât de curând posibil noi membri în CSM”

Președintele interimar al CSM: „Facem apel către Președintele Parlamentului să desemneze cât de curând posibil noi membri în CSM”

Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dorel Musteață, a făcut un apel către Președintele țării, Președintele Parlamentului și Premierul țării, invitându-i să participe la ședințele în plen ale Consiliului și pentru a discuta problemele care există în justiție, transmite OFICIAL.

În cadrul unei conferințe de presă, Dorel Musteață a spus că, actuala componență a CSM este una perfect legală și nu există nici o Hotărâre de suspendare a activității CSM.

„La ședințele CSM judecătorii sunt prezenți, nu sunt prezenți unii membri și, anterior, unii din partea Parlamentului. Problema nu este în sistemul judecătoresc, dar în puterea executivă și cea legislativă. Facem apel către Președintele Parlamentului să desemneze cât de curând posibil noi membri în CSM și către Premier să asigure prezența ministrului Justiției la ședințele plenului CSM. Menționez că Consiliul activează legal și nu există nici o Hotărâre de judecată care ar anula vreo Hotărâre emisă de CSM în perioada de după adunarea din 27 septembrie. Există doar o Hotărâre a Curții de Apel Chișinău, o încheiere prin care, ca măsură de asigurare a fost suspendată acțiunea unei Hotărâri a CSM. În final nu s-a expus nici o instanță”, spune Dorel Musteață.

De asemenea, el specifică că, CSM nu a recepționat nici până astăzi o Hotărâre a Comisiei speciale a adunării generale din 27 septembrie care a examinat contestarea depusă de CSM. „Facem un apel către Comisia specială să ne aducă la cunoștință Hotărârea. CSM a făcut un apel către Președintele R. Moldova, Președintele Parlamentului și Premier și a solicitat să vină în vizită la CSM pentru a discuta și a expune problemele cu care se confruntă CSM și întreg sistemul judecătoresc. Sperăm că persoanele nominalizate vor da curs invitației”, a mai spus Dore Musteață.

De asemenea, președintele CSM a vorbit și despre invitația lansată de ministrul Justiției. „CSM mulțumește domnului Nagacevschi, însă, ținând cont de principiul separării puterilor în stat, considerăm că problemele justiției vor fi discutate la CSM, nu la Ministerul Justiției. Solicităm ca toate persoanele interesate să se prezinte la ședința planului CSM la 10 decembrie curent, unde suntem deschiși să discutăm toate problemele care sunt în sistem. Solicităm ministrului să se prezinte și în mod deschis și transparent să ne expunem pe acest subiect”, a mai adăugat Dorel Musteață.

Cristina Parfeni

Share