Președintele Dodon: Excluderea imunității parlamentare va fi, pentru guvernare, un instrument de presiune
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, consideră că Partidul Democrat din Moldova (PDM) vrea să-i lipsească pe deputați de imunitate, pentru că scopul real al acestei inițiative este obținerea unui instrument suplimentar de presiune și șantaj politic.
Într-o postare pe o rețea de socializare, șeful statului a menționat că proiectul acesta e cusut cu ață albă.
„Lipsirea imunității parlamentare îi va permite PDM-ului să fie mai „convingător” în negocierile cu propriii parteneri de coaliție. De asemenea, guvernarea va încerca să intimideze cu dosare fabricate deputații din opoziție, fie pentru a le închide gura, fie pentru a-i forța să devină „neutri”. Acum, când au în subordine politică Procuratura, SIS-ul, Poliția, guvernarea poate înscena orice, poate inventa peste noapte orice dosare, pentru a se răfui în mod perfid cu forțele de opoziție parlamentară”, a scris Igor Dodon.
Șeful statului a menționat că intenția PDM este să exercite, indirect, presiuni și asupra instituției prezidențiale. „Lovind în deputații socialiști, prin dosare fabricate, ei vor urmări să mă facă mai conciliant față de proiectele lor antisociale și geopolitice eronate. Ei înșiși însă, deputații democrați nu vor fi deloc afectați de lipsa imunității, deoarece Procuratura nu va îndrăzni să-i investigheze. Iată de ce, retragerea imunității parlamentare nu poate fi acceptată acum, fiindcă n-are niciun sens”, a punctat șeful statului.
Igor Dodon a afirmat că abia după următoarele alegeri parlamentare se va putea examina serios acest proiect de lege. „Abia atunci, când instituțiile statului vor fi credibile și nu vor mai fi acaparate politic, nu vor avea rolul de instrumente de intimidare, abia atunci renunțarea la imunitate parlamentară va fi rezonabilă. Atunci politicul îi va ceda justiției ce este a justiției. Acum însă, politicul domină totul. Avem la guvernare democrată, dar democrație veritabilă în țară nu avem. Înseamnă că lipsirea de imunitate este inacceptabilă într-un stat în care legea este o servitoare a conducerii politice”, a conchis șeful statului.
Doina Secrieru
Uninominalul va pune la punkt pentru cine imunitate si pentru cine nu. E problema ca chiar deputati merg in parlment dupa imunitate si restul nimik.
Excluderea imunitatii va mai responzabiliza deputatii in fata oamenilor, poate nu s-or mai simti asa de presus!
Nu oare tot sociali;tii cereau cândva ca deputații să fie lipsiți de imunitate? Ce chin și jale pentru socialiști ))) Eu sunt de acord ca deputaților să le fie retrasă imunitatea. Ei oare nu tot sunt oameni ca și restul populației din R.Moldova?