Președintele Dodon, despre scenariile post-electorale

Președintele Dodon, despre scenariile post-electorale

Președintele Igor Dodon vede în următorul Parlament patru „scenarii legitime și unul nelegitim”, despre felul în care ar putea arăta viitorul politic în Republica Moldova. Despre aceasta el a dezvăluit în cadrul emisiunii „Glavnîi Vopros” la postul de televiziune NTV Moldova, informează OFICIAL.

Igor Dodon a menționat că în total el vede 5 scenarii. „Unu –  PDM face coaliție cu ACUM, adică o alianță de dreapta. Am înțeles că au și unele discuții, încearcă. Dacă ajung la un numitor comun, au 56 de mandate, e o majoritate parlamentară confortabilă. În această situație, lasă să facă coaliție, să propună Președintelui și noi vom analiza. Doi – ACUM și PSRM sau PSRM cu ACUM, teoretic, ca să nu se interpreteze că se duc careva discuții. Noi punem pe masă toate scenariile posibile. În această situație, sunt 61 mandate – e coaliție. Trei – PSRM și PDM – iarăși, precizez, teoretic, și patru – alegeri anticipate. Sunt 4 scenarii legitime, prin care nu se merge pe cumpărarea deputaților, trecerea unor deputați dintr-o fracțiune în alta și nici în unul dintre aceste scenarii PȘ nu ar trebui să fie. Vă spun sincer și deschis, PSRM și PȘ, eu am să-i sfătuiesc că – niciodată coaliție nu va fi și nici cooperare nu va fi în acest Parlament. Dacă aceste 3 partide, cumva se înțeleg, să se înțeleagă, îmi vor propune, eu ca Președinte am să primesc, pentru că oamenii au votat pentru aceste partide”, a precizat Dodon.

Potrivit șefului statului, este și al 5-lea scenariu, însă este nelegitim. „Atunci când PDM și PȘ cumpăra deputați din alte fracțiuni și încearcă Președintelui să propună candidatura Premierului, acesta, consider că, este nelegitim. În această situație, Președintele are argumente destule să nu primească aceste propuneri. Această coaliție nu ar fi pe potriva votului alegătorului. Nu o să semnez. Dacă vor încerca prin diferite scheme să suspende Președintele, atunci Președintele va chema lumea în stradă, dacă CC va recunoaște aceste rezultate ale alegerilor, dacă aceste partide vor găsi limbă comună între ele, dar mă îndoiesc… Însă asta e legitim, pentru că a fost votul cetățenilor. Eu nu cred că vor găsi, sincer vă spun. Ori vor fi anticipate, ori vor merge pe varianta nelegitimă, variantă care va duce la destabilizarea situației. Este opinia mea”, a explicat Dodon.

 

Doina Secrieru

Share