Președintele Curții Constituționale: 2021 a fost un an dificil, am depus eforturi pentru asigurarea independenței

Președintele Curții Constituționale: 2021 a fost un an dificil, am depus eforturi pentru asigurarea independenței

Președintele Curții Constituționale a Republicii Moldova (CCM), Domnica Manole, a prezentat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, Raportul de activitate al Curții pentru 2021, transmite OFICIAL.

Domnica Manole a punctat că a fost un an dificil pentru Curte inclusiv din cauza vacanței unui mandat de judecător și a depus eforturi pentru asigurarea independenței și transparenței în luarea deciziilor.

„În 2021, CCM a pronunțat 39 de Hotărâri. Domeniile au fost diferite, unele de importanță socială, altele de impact politic, cum ar fi: confirmarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate și validarea mandatelor deputaților aleși. Curtea a pronunțat și alte hotărâri: drepturile persoanelor născute în locurile de represiune sau în drum spre ele, controlul constituțional al Legii cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova, desemnarea candidatului pentru funcția de Premier, competențele Guvernului al cărui mandat a încetat, controlul constituționalității Legii privind modificarea unor acte referitoare la farmaceutică, marja de discreționare a Președintelui R. Moldova pentru desemnarea la funcția de Premier, modificarea componenței CSM, procedura modificării componenței Biroului permanent al Parlamentului, competențele ANI, numirea judecătorilor până la atingerea plafonului de vârstă etc.

Curtea a aprobat avizul privind dizolvarea Parlamentului, imunitatea de deputat”, a spus Domnica Manole.

De asemenea, președintele CCM a spus că volumul de lucru este în creștere, numărul sesizărilor, deciziilor de inadmisibilitate și sesizările transferate pentru anul viitor fiind tot în creștere.

Domnica Manole a reiterat necesitatea de a suplini numărul angajaților Curții și a mijloacelor financiare.

Cristina Parfeni
Share