Președintele CEC a avut o întrevedere cu omologul ucrainean, la Kiev

Președintele CEC a avut o întrevedere cu omologul ucrainean, la Kiev

Președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, participă la Forumul Național „Banii noștri în alegeri”, în zilele de 18-19 octombrie, la Kiev, Ucraina, transmite Oficial.

Evenimentul este organizat de către Fundația Internațională pentru Sisteme Electorale (IFES) Ucraina în colaborare cu Institutul Național Democrat pentru Relații Internaționale din Ucraina (NDI) și Programul Rada, cu suportul financiar al USAID Ucraina și Ambasada Marii Britanii la Kiev.

Forumul, care este la a patra ediție, își propune discutarea problemelor stringente legate de finanțarea campaniilor electorale. Actorii politici și electorali vor aborda subiecte ce țin de provocările legate de reglementarea legală a finanțării campaniilor electorale în perspectiva următoarelor alegeri prezidențiale și parlamentare care se vor desfășura în Ucraina în anul 2019, rolul și responsabilitatea societății civile în monitorizarea finanțării politice a alegerilor, supravegherea de către instituțiile statului a finanțării campaniilor electorale, precum și respectarea normelor legale de către partidele politice și candidați.

În prima zi, președinta CEC, Alina Russu, a susținut o prezentare despre experiența Republicii Moldova în domeniul finanțării campaniilor electorale, dar și provocările apărute în urma noilor reglementări legale, intervenite odată cu modificarea de către Parlamentul Republicii Moldova a sistemului electoral din proporțional în mixt.

De asemenea, Alina Russu a avut o întrevedere cu președinta Comisiei Electorale din Ucraina, recent numită în funcție, Tatiana Slipaciuc.

Evenimentul reunește mai mulți experți naționali și internaționali în domeniul finanțării campaniilor electorale, reprezentanți ai parlamentului ucrainean, ai partidelor politice, diplomați, experți în finanțare politică și activiști ai societății civile din Ucraina.

Doina Secrieru

Share