Președintele CCRM – cu propuneri către Guvern și Parlament: Dacă au admis nereguli, să li se aplice măsuri disciplinare, inclusiv demiterea

Președintele CCRM – cu propuneri către Guvern și Parlament: Dacă au admis nereguli, să li se aplice măsuri disciplinare, inclusiv demiterea

Președintele Curții de Conturi, Marian Lupu, solicită viitorului Guvern și Parlament adoptarea unui pachet de legi cu privire la responsabilitatea pentru monitorizarea și controlul executării recomandărilor emise de Curtea de Conturi, informează OFICIAL cu referire la Sputnik Moldova.

Marian Lupu a declarat că, aceste modificări vizează inclusiv demiterea unor funcționari și inițierea unor cauze penale.

Marian Lupu a menționat că va propune în timpul apropiat spre dezbateri publice introducerea unor modificări în legislație prin care va solicita responsabilități pentru Guvern în ceea ce privește rapoartele Curții de Conturi, în condițiile în care ministerele și agențiile audiate se subordonează Executivului. O a doua modificare se referă la stabilirea prin lege a responsabilităților conducătorilor instituțiilor care au fost audiate de Curtea de Conturi.

„Dacă acești conducători au admis nereguli, să li se aplice măsuri disciplinare, inclusiv demiterea acestora de către structura ierarhic superioară”, a spus Marian Lupu.

Și nu în ultimul rând, a subliniat Marian Lupu – vorbim despre modificarea Codului de procedură penală și anume, în ce situații procuratura este în drept să pornească cauze penale. „Este vorba de precizarea în lege a faptului că organul de urmărire penală poate fi sesizat și de Curtea de Conturi prin remiterea materialelor unui audit public extern”, a punctat Marian Lupu.

De menționat că, anterior, experții au solicitat, în cadrul Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție, revizuirea mecanismului de sancţionare şi de motivare a instituțiilor publice audiate, pentru a se conforma cerinţelor Curţii de Conturi. La ora actuală, spun experții, rapoartele Curții de Conturi rămân a fi doar o simplă constatare a faptelor de utilizare incorectă a banilor publici.

Doina Secrieru

Share