Președintele Austriei: Alegerile din 30 noiembrie a.c. vor confirma faptul că  RM este o democrație autentică

Președintele Austriei: Alegerile din 30 noiembrie a.c. vor confirma faptul că RM este o democrație autentică

Președintele Republicii Austria, Heinz Fischer, întreprinde o vizită oficială în Republica Moldova în perioada 16-17 noiembrie a.c., la invitația președintelui Nicolae Timofti, transmite Oficial.md.

Cei doi șefi de stat au avut o întrevedere tête-à-tête, după care au luat parte la convorbirile oficiale cu participarea membrilor celor două delegații.

În cadrul întrevederii, președintele Nicolae Timofti a apreciat drept excelente relațiile moldo-austriece și a mulțumit autorităților de la Viena pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova.

Șeful statului a menționat evoluția substanțială în ultimul an a schimburilor comerciale dintre țările noastre și a salutat activitatea în Republica Moldova a companiilor austriece, în special în domeniul bancar, al asigurărilor și construcțiilor. Nicolae Timofti a declarat că cetățenii s-au convins de avantajele implementării standardelor europene în urma exploatării drumurilor naționale, renovate de compania austriacă „Strabag”.

Președintele Republicii Austria, Heinz Fischer, a salutat progresele realizate de autoritățile de la Chișinău pe calea reformelor și consolidării instituțiilor democratice. Șeful statului austriac și-a exprimat convingerea că scrutinul parlamentar din 30 noiembrie a.c. va confirma faptul că  Republica Moldova reprezintă o democrație autentică.

Heinz Fischer și-a exprimat convingerea că desfășurarea, astăzi, la Chișinău, a Forului moldo-austriac al oamenilor de afaceri va contribui la impulsionarea relațiilor economice bilaterale.

Președintele Austriei a salutat ratificarea de către Parlamentul European a Acordului de asociere dintre Republica Moldova și UE și a precizat că și Parlamentul de la Viena îl va ratifica cât de curând.

Nicolae Timofti și Heinz Fischer au discutat și despre degradarea climatului de securitate din regiune în urma evoluțiilor din Ucraina. Părțile au căzut de acord asupra faptului că Ucraina are dreptul de a-și alege viitorul fără ingerințe externe, iar opțiunea de integrare europeană a țărilor din Parteneriatul Estic nu poartă atingere intereselor Rusiei.

Maria Roșca

Share