Președinta CEC: Acuratețea listelor electorale este esențială pentru organizarea alegerilor

Președinta CEC: Acuratețea listelor electorale este esențială pentru organizarea alegerilor

Registratorii din cadrul preturilor de sector ale municipiului Chișinău și primăriilor din suburbiile capitalei, au participat, astăzi, 31 iulie 2024, la o întâlnire cu conducerea Comisiei Electorale Centrale (CEC). Subiectele discutate s-au referit la pregătirile pentru alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024, în parte ce vizează actualizarea datelor din Registrul de Stat al Alegătorilor.

Președinta CEC, Angelica Caraman, a menționat că asigurarea acurateței listelor electorale este un proces continuu care necesită eforturi concertate din partea autorităților, dar și a cetățenilor. Subiectul revine în atenția publică în preajma alegerilor. Iar pentru a nu admite manipulări și dezinformări, este important să ne focusăm pe acțiuni concrete ce ne-ar permite să avem liste electorale cât mai curate și corecte.

Printre temele discutate a fost și declararea locului de ședere a alegătorilor. Or, potrivit normelor legale, persoanele cu drept de vot care, după ultima participare la alegeri, și-au schimbat locul de ședere sunt în drept, cel târziu cu 25 de zile înainte de următoarele alegeri prezidențiale și referendum republican, să-și declare locul nou de ședere pentru a putea fi înscrise în lista de alegători la secția de votare corespunzător locului șederii.

În acest context, în perioada următoare, registratorii urmează să stabilească programul recepționării declarațiilor de ședere a cetățenilor și să ajusteze datele din Registrul de Stat al Alegătorilor. Totodată, alegătorii sunt îndemnați să verifice corectitudinea înscrierii datelor despre sine pe platforma online, accesând pagina verifica.cec.md .

Share