Premierul Pavel Filip la Parlamentul European: „Cred că încrederea nu se oferă, ci se câștigă”

Premierul Pavel Filip la Parlamentul European: „Cred că încrederea nu se oferă, ci se câștigă”

Prim-ministrul Pavel Filip a avut un schimb de opinii cu membrii Comisiei pentru Politică Externă a Parlamentului European, unde a vorbit despre prioritățile și acțiunile întreprinse de Guvernul Republicii Moldova în vederea implementării agendei de reforme angajate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

În acest sens, Prim-ministrul i-a asigurat pe membrii Comisiei că prioritatea absolută a Guvernului pe care îl conduce este implementarea Acordului de Asociere și a reformelor care să vină în sprijinul cetățenilor. „Guvernul acesta are toată determinarea necesară pentru a implementa reformele democratice care să aducă schimbări pozitive în viaţa cetăţenilor. Punerea în practică a Acordului de Asociere şi a zonei de liber schimb este  piatra de temelie a agendei de reformare a ţării şi de consolidare a instituţiilor sale”, a menționat Pavel Filip chiar în debutul intervenției sale.

De asemenea, Premierul a menționat că noua majoritate parlamentară de la Chișinău este una constituită în jurul obiectivului de integrare europeană, iar această majoritate are capacitatea și voința politică necesară pentru a pune în aplicare reformele angajate în fața cetățenilor și a partenerilor externi ai Republicii Moldova.

Prim-ministrul a mai menționat eforturile depuse de Guvern în asigurarea stabilității politice, în deschiderea unui dialog constructiv cu societatea civilă, în consolidarea relațiilor cu minoritățile etnice, dar și în promovarea reformelor care să răspundă obiectivelor de consolidare a independenţei instituţiilor statului.

În încheiere, Prim-ministrul Pavel Filip a expus viziunea sa asupra evoluției relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. „Susţinerea Uniunii Europene este determinantă pentru succesul eforturilor noastre de reformare. Asocierea politică şi integrarea economică efectivă cu UE este obiectivul fundamental al relaţiilor noastre, obiectiv  în care îndrăznesc să cred și sper că într-o zi vom clădi aspiraţii şi mai măreţe. Nu sunt aici să cer un cec în alb. Este crezul meu personal că încrederea nu se oferă, ci se câştigă”, a declarat Pavel Filip.

Prim-ministrul Pavel Filip a mai avut o întrevedere cu Preşedintele Delegaţiei Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere RM-UE, Andi Cristea. În cadrul întâlnirii au fost trecute în revistă stadiul de implementare a Foii de parcurs și eforturile comune depuse de Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova în adoptarea unor acte legislative importante.

 

Maria Roșca

Share