Premierul Maia Sandu promite să se implice în cauza grupului de protestatari al persoanelor păgubite în urma jafului de la MAIB

Premierul Maia Sandu promite să se implice în cauza grupului de protestatari al persoanelor păgubite în urma jafului de la MAIB

Astăzi, 02 octombrie 2019, grupul de clienți pătimiți ai MAIB în urma furtului din 06 iulie 2019 au continuat protestul, în fața Guvernului Republicii Moldova.

Premierul Maia Sandu i-a primit și a discutat cu reprezentanții grupului de protestatari care i-au înmânat următorul document:
„Protestul este îndreptat împotriva acțiunilor și inacțiunilor statului, prin care se continuă în a mușamaliza cazul jafului de la filiala Buiucani Moldova Agroindbank de către instituțiile statului abilitate să investigheze și să sancționeze acest caz extrem de grav, fără precedent în întreaga lume.

Ceea ce atestăm este departe de valorile unui stat care se declară că respectă principiile de drept:

– adoptarea ordonanței de refuz în începerea urmăririi penale în privința neglijenței băncii, în lipsa părților vătămate;
– ascunderea probelor privind condițiile neadecvate pentru păstrarea bunurilor clienților la filiala MAIB Buiucani, lipsind prin această manevră clienții păgubiți de a-și apăra interesele legitime;
– lipsa de sancționare a băncii pentru cazul comis. Nici o instituție a statului nu s-a autosesizat și nu a sancționat banca, conform rigorilor legii, pentru nerespectarea condițiilor de licențiere.

Toată această atitudine iertătoare și îngăduitoare a statului față de bancă lasă clienții păgubiți în o stare foarte gravă. Oamenii au fost lăsați în voia sorții. Dincolo de declarațiile de la tribune a demnitarilor, dacă ne referim la caz concret, vedem o prăpastie între cele ce se declară și ceea ce se face de facto. Ca rezultat al acestei atitudini, banca își permite să se poarte grosolan cu clienții săi, întrucît este protejată de demnitari și se simte imună la statul de drept.

În comportamentul grosolan, lipsit de responsabilitate și bun simț, banca își permite în continuare acțiuni în afara legii. Banca întreprinde toate măsurile posibile pentru a stopa protestele. În curînd va fi organizată o conferință de presă la care vor fi prezentate probe veridice în acest sens.

Clienții păgubiți nu mai au încredere în instituțiile statului. A plesnit răbdarea. Clienții păgubiți vor instala corturi și vor sta pînă li se vor restitui toți banii furați”.

Premierul Maia Sandu promite să se implice în cauza grupului de protestatari al persoanelor păgubite în urma jafului de la MAIB.

Grupul de pătimiți în urma jafului de la MAIB

sursa: ipn.md

Share