Premierul Filip cere demisii în cazul decesului din strada Lech Kaczyński

Premierul Filip cere demisii în cazul decesului din strada Lech Kaczyński

În debutul ședinței Cabinetului de miniștri, Premierul Pavel Filip a cerut demisii în cazul decesului din strada Lech Kaczyński, informează Oficial.

Este vorba despre vicedirectorul de la Asistență Medicală Urgentă (responsabil de municipiul Chișinău), dispecerul de la Ambulanța Chișinău și medicul din ambulanță. De asemenea, Prim-ministrul a solicitat sancționarea disciplinară pentru: medicul superior de la Departamentul Dispecerizare, vicedirectorul logistică CNAMUP (care în perioada respectivă a îndeplinit atribuțiile de director), secretarul de stat de la Ministerul Sănătății responsabil de asistența medicală și directorul Serviciului Unic de Urgență 112.

Pavel Filip a menționat că, în urma acestui caz, a fost făcută o anchetă și au fost depistate mai multe probleme. „Nemijlocit, faptul că ambulanta a ajuns peste 40 de minute, cred că este un lucru de neacceptat până la urmă. Chișinăul nu este un oraș atât de mare. Mai revoltătoare mi s-au părut explicațiile celor de la Urgență, care mai mult seamănă a bâlbâială decât a explicații. Am văzut tendințe de a prezenta informații false, care foarte ușor au fost combătute, pentru că au uitat că există sisteme GPS pe mașini. Nu merge nici explicația că nu avem mașini suficiente, pentru că în acel moment erau 4 mașini libere, care staționau la centru și 10 mașini, care erau în sectorul Centru. Pe de altă parte, am văzut și explicațiile șoferului, care din punctul meu de vedere au fost scrise la indicația cuiva. Pentru că exact în momentul acela s-a stricat motorul, iar printr-un miracol motorul s-a reparat singur și a doua zi nu mai erau probleme tehnice la acea mașină. Un lucru care este mai dureros pentru mine, este atitudinea nepotrivită a medicilor. O altă problemă am văzut-o o și la cei de la 112, care, din câte cunosc, operatorul trebuia să atribuie cod roșu acestei chemări. Asta înseamnă că altă ambulanță care se afla în zonă și se afla pe cod verde trebuia să meargă nemijlocit la acest caz, dar nu pe cel pornit”, a menționat Premierul.

Totodată, șeful Cabinetului de miniștri a cerut Ministerului Sănătății să se adreseze Procuraturii Generale ca să investigheze acest caz. „Nici nu știu ce e mai grav în acest caz: că e vorba de incompetență sau rea voință sau nepăsare. Eu cred că, acest lucru trebuie să fie constatat de procurori”, a punctat Pavel Filip.

De menționat că, un bărbat de 65 de ani a murit vineri, 20 septembrie, în jurul orei 20, în timp ce ambulanței i-a luat peste 40 minute ca să ajungă la el. Potrivit raportului ministerului Sănătății, cazul a fost preluat de Serviciul 112 la ora 20 și 13 minute. Ambulanța a pornit însă abia peste 32 de minute și 10 secunde și a ajuns la pacient în 9 minute și 19 secunde.

Doina Secrieru

Share