Premierul, de Ziua Sindicalistului: În 2 ani și jumătate, cât m-am aflat la Guvern, a avut o colaborare bună cu membrii sindicatelor

Premierul, de Ziua Sindicalistului: În 2 ani și jumătate, cât m-am aflat la Guvern, a avut o colaborare bună cu membrii sindicatelor

Republica Moldova serbează astăzi Ziua Sindicalistului. Cu această ocazie a fost organizată Adunarea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, în cadrul căreia a participat și Premierul Pavel Filip, transmite Oficial.

Premierul a menționat că, în 2 ani și jumătate, cât s-a aflat la Guvern, a avut o colaborare bună cu membrii sindicatelor, inclusiv în format bilateral.

„Apreciez abordarea constructivă chiar și atunci când e vorba de critici. Am avut parte în acest timp de discuții consistente, propuneri concrete și comentarii potrivite. Am convenit ca sindicaliștii să participe la elaborarea programului de guvernare și acest lucru s-a întâmplat și astăzi punem împreună un plan de guvernare. Muncim cu toții și avem un singur scop: ca oamenii să trăiască mai bine, copii să meargă la grădinițe și școli, oamenii să aibă servicii medicale bune, să primească pensii și salarii decente.

Da, consider că pensiile, salariile și îndemnizațiile sunt mici. Când vorbim de sistemul de pensii, scopul nostru principal era readucerea la echitate. Ne-am orientat și pe îmbunătățirea mediului de afaceri, am majorat în acest sens salariul minim pe economie. Noi am văzut ce avem de făcut și știm ce avem de făcut în continuare. Vedem 3 piloni asupra cărora trebuie să muncim: educație, justiție și infrastructură”, a spus Premierul.

Președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din RM, Oleg Budza, a spus că sindicatele susțin și lucrează pentru continuarea vectorului european al țării.

„Suntem o familie mare de 400 mii membri și 6 800 de organizații primare. Considerăm că RM trece o cale grea europeană care am ales-o. În 2012 Confederația a votat acest vector european și astăzi îl susținem, îl promovăm și aderăm la toate structurile care sunt necesare. Considerăm că cel mai important obiectiv este crearea locurilor de muncă. Considerăm că avem mari rezerve la salarii. Împreună depunem eforturi colosale pentru a micșora economia formală, pentru a crește salariile. Contractul de asociere cu UE are rezultate bune, dar credem că trebuie să trecem la realizarea Legii privind salarizarea sectorului bugetar”, a spus Oleg Budza.

Doina Secrieru

Share