Premierul Ciucă: Nu există altă opţiune care să poată oferi cetăţenilor Republicii Moldova acces la libertate, stabilitate, prosperitate, decât integrarea în Uniunea Europeană

Premierul Ciucă: Nu există altă opţiune care să poată oferi cetăţenilor Republicii Moldova acces la libertate, stabilitate, prosperitate, decât integrarea în Uniunea Europeană

Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, aflat în vizită la Chișinău, în cadrul unei conferințe de presă, a declarat că „avem o agendă bilaterală densă, proiecte pentru un trai mai bun al cetăţenilor noştri şi pentru relaţii mai strânse între cele două maluri ale Prutului”, informează OFICIAL. 

„Vedem demersuri solide în România, prin sprijin politic la toate nivelurile, vocal, sincer şi activ pentru accelerarea procesului de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Prin asistenţă concretă sub formă de asistenţă financiară nerambursabilă, prin furnizarea de energie electrică, prin alocări de păcură şi alte produse energetice, prin valorificarea gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău, prin transfer de experiență şi prin orice alte forme de sprijin, așa cum am convenit astăzi.

Vedem, deopotrivă, aceeaşi deschidere şi abordare sinceră din partea Republicii Moldova faţă de întărirea relaţiilor fireşti, profunde, între Bucureşti şi Chişinău. Măsurile dumneavoastră curajoase care vizează restabilirea adevărului istoric şi ştiinţific, precum şi repararea unor nedreptăţi din perioada sovietică, reconfirmă comunitatea de limbă, istorie şi cultură dintre România şi Republica Moldova, precum şi profunzimea legăturilor noastre spirituale”, a declarat oficialul.

Premierul român a mai spus că, războiul din Ucraina, implicaţiile lui majore asupra Republicii Moldova, precum şi acţiunile tot mai agresive de destabilizare susţinute de Rusia şi de interese locale ostile, toate acestea reclamă o coordonare strânsă şi constantă între țările noastre.

„De aceea, am arătat că România a propus recent la nivel european crearea unui regim de sancțiuni pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a Republicii Moldova. Continuăm demersurile în această direcție şi vom lucra îndeaproape cu Guvernul de la Chişinău, cu statele membre ale Uniunii Europene şi cu instituţiile europene pentru transpunerea în practică a acestui obiectiv.
Preşedintele Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, a expus în urmă cu aproape o săptămână, în Parlamentul de la Chişinău, o viziune clară şi ambiţioasă pentru reformarea statului şi aderarea la UE. Republica Moldova a pornit ferm pe calea reformelor şi a integrării europene cu scopul de a oferi un trai bun cetăţenilor săi. Aveți, domnule prim-ministru, un obiectiv clar pe termen scurt, cel al îndeplinirii recomandărilor Comisiei Europene şi al începerii negocierilor de aderare”, a adăugat șeful Guvernului de la București.

Totodată, Nicolae-Ionel Ciucă a spus că România va acorda Republicii Moldova tot sprijinul și experiența pe calea aderării la UE.

Așa cum am discutat, vom acorda întreg sprijinul nostru și vom folosi toată experiența noastră pentru a v-o împărtăși și dumneavoastră.

„Nu există altă opţiune care să poată oferi cetăţenilor Republicii Moldova acces la libertate, stabilitate, prosperitate, la un trai în demnitate, decât integrarea în Uniunea Europeană”, a subliniat el.

Premierul român a remarcat că, Republica Moldova se bucură de un capital de simpatie fără precedent la nivel european şi internaţional.

„Acesta trebuie să fie în continuare fructificat pentru a construi o Republică Moldova mai sigură, mai prosperă şi europeană. Trebuie, de asemenea, valorificat pentru a transforma Republica Moldova într-un stat furnizor de stabilitate în regiune, în interesul cetăţenilor săi şi deopotrivă al Uniunii Europene”, a conchis politicianul.

Share