Premierul Cehiei Bohuslav Sobotka vine la Chișinău

Premierul Cehiei, Bohuslav Sobotka vine la Chișinău pe 9-10 iunie 2016. Despre organizarea vizitei oficiale a Prim-ministrului Cehiei, dinamizarea cooperării bilaterale, dezvoltarea proiectelor investiționale moldo-cehe, au discutat astăzi Premierul Pavel Filip și ambasadorul Republicii Cehe în RM, Zdeněk Krejci.

Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul discuțiilor, părţile au remarcat cresterea calității dialogului politico-diplomatic dintre Republica Moldova şi Cehia.

”Guvernul este interesat de o prezenţă cât mai mare a investiţiilor cehe în economia Republicii Moldova și apreciem includerea țării noastre în lista statelor „de interes” pentru economia cehă în Strategia de promovare a exportului pentru perioada 2012-2020. De aceea, așteptăm investiții cehe în creștere. De asemenea, vreau să aduc mulțumiri Guvernului Cehiei pentru menţinerea Moldovei în topul statelor prioritare la acordarea asistenţei pentru dezvoltare”, a declarat Pavel Filip.Totodata, Premierul a făcut o trecere în revistă a priorităților pe termen scurt, referindu-se la reformele derulate pentru stabilizarea sectorului financiar-bancar, îmbunătăţirea mediului de afaceri, semnarea unui memorandum cu FMI și reluarea finanțărilor externe.

Diplomatul ceh, la rândul său, a menționat că autoritățile de la Praga susțin Republica Moldova în implementarea agendei de asociere și sunt disponibile să ofere suportul necesar pentru realizarea angajamentelor asumate.

”Avem o bogată experiență în implementarea reformelor, pe diverse domenii și suntem gata să ne împărtășim experiența cu partea moldovenească”, a spus Zdeněk Krejci.

La final, Premierul a evocat determinarea pentru consolidarea relațiilor de cooperare cu Cehia, menționând că vizita Prim-ministrului ceh la Chișinău va  impulsiona acest proces.

Mihaela Rotari

Share