Premierul către donatori: Republica Moldova e cel mai vulnerabil vecin al Ucrainei, noi nu avem nicio umbrelă de securitate

Premierul către donatori: Republica Moldova e cel mai vulnerabil vecin al Ucrainei, noi nu avem nicio umbrelă de securitate

Natalia Gavrilița, Premierul Republicii Moldova, în cadrul Conferinței pentru Susținerea Republicii Moldova „Bridge of Solidarity* (n.r. – Podul Solidarității”, desfășurată astăzi la Berlin, Germania, a susținut un discurs, în care a vorbit despre provocările și necesitățile țării noastre, informează OFICIAL.

„Republica Moldova condamnă cu fermitate atacul asupra Ucrainei. Din prima zi a invaziei am făcut tot posibilul pentru a ajuta refugiații din Ucraina. Până acum peste 392 de mii de au trecut granița moldo-ucraineană. Numărul refugiaților care au rămas pe teritoriul Republicii Moldova e de aproape 4% din numărul total al populației. Criza refugiaților este una dintre cele mai mari crize cu care se confruntă conducerea țării în cei 30 de ani de independență”, a declarat ea, adăugând că, pe lângă aceasta, mai este și inflația mare, dar și criza energetică.

Premierul a spus că știe că „peste tot în lume situația e similară”. „Însă, reziliența noastră e diferită, impactul asupra țării noastre e diferit… Suntem foarte vulnerabili și la capitolul necesități energetice, iar nivelul de sărăcie e unul mare”, a mai spus oficialul.

Potrivit Nataliei Gavrilița, Republica Moldova este una dintre cele mai vulnerabile țări din Europa la capitolul energetic, fiind unica țară cu 100% import de gaz natural  – de la Gazprom.

„Accesul la electricitate, de asemenea, e o mare problemă. Distribuția e din Ucraina, prin regiunea transnistreană. De aceea, proiectele de interconectare sunt printre prioritățile noastre”, a subliniat șeful Guvernului.

Premierul a subliniat că Republica Moldova e cel mai vulnerabil vecin al Ucrainei, „noi nu avem nicio umbrelă de securitate”.

Totodată, șeful Executivului a vorbit și despre dificultățile financiare și despre suportul extrem de necesar din partea partenerilor externi.

Cristina Gurez

Share