Precizările Ministerului Economiei privind impactul situației din regiune asupra economiei Republicii Moldova

Precizările Ministerului Economiei privind impactul situației din regiune asupra economiei Republicii Moldova

Ministerul Economiei a venit cu unele precizări privind impactul situației din regiune asupra economiei naționale, transmite OFICIAL.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului, produsele importate din Ucraina, Rusia și Belarus vor fi substituite cu produse de pe alte piețe, inclusiv din țările Uniunii Europene.

”🟢 La capitolul exporturi, impactul exporturilor în cele trei țări sus-menționate asupra activității mediului de afaceri este nesemnificativ. 

🟢 Valoarea totală a exportului Republicii Moldova în Ucraina constituie 3%, în Belarus, la fel, circa 3%, iar în Federația Rusă 8,8%, dintre care mai bine de un sfert constituie reexporturi. 

🟢 Cât privește importurile, Republica Moldova importă din Belarus circa 2% din produse, circa 9,3% din Ucraina și 14% din Federația Rusă, unde mai mult de jumătate din produsele importate sunt resursele energetice. 

Pentru produsele importate din aceste țări există alternative. Ministerul economiei a discutat cu importatorii și rețelele de comercializare care dau asigurări că dispun de suficiente stocuri în depozite și poartă discuții cu partenerii lor din alte țări pentru a substitui produsele de pe piețele alternative”, se mai spune în comunicat.
Totodată, instituția menționează că, la moment, nu se atestă un risc asupra situației macro-economice a țării și nu există riscuri ca anumite categorii de produse să dispară din magazine.

Doina Buruiană

 

Share