Precizările lui Vlad Plahotniuc privind relațiile cu UE și FMI

Precizările lui Vlad Plahotniuc privind relațiile cu UE și FMI

Partidul Democrat din Moldova (PDM) a discutat astăzi, în ședința săptămânală, despre programul de dezvoltare a țării. Despre aceasta a anunțat liderul PDM, Vlad Plahotniuc, informează Oficial.

Vlad Plahotniuc a declarat că au discutat despre menținerea angajamentelor cu privire la reformele asumate față de partenerii externi.

„Nu doar pentru că angajamentele trebuie respectate, dar și pentru că aceste reforme contribuie la modernizarea RM. Reiterez că, indiferent de anumite reacții din Parlamentul European, noi vom respecta, în continuare, angajamentele noastre externe. Totodată, o preocupare de maximă importanță pentru noi vor fi în continuare proiectele care vor oferi beneficii concrete și imediate pentru cetățeni. Ca de exemplu – proiectele sociale, economice, educaționale, proiectele în sănătatea publică și cele de infrastructură, etc.. În acest sens, am discutat în ședință posibilitatea urgentării reformelor aflate deja în curs de implementare, dar am examinat și posibilitatea lansării unor noi reforme”, a precizat democratul.

Potrivit spuselor sale, a fost audiat și un raport al Guvernului, în legătură cu îndeplinirea angajamentelor asumate de noi în relația cu FMI și UE și anume pentru cele trei tranșe de finanțare convenite cu ei.

„Am constatat că, în relația noastră cu FMI angajamentele noastre au fost îndeplinite complet, iar FMI, la rândul său, și-a respectat întru totul partea sa de obligație. În relația noastră cu UE, noi, de asemenea, am îndeplinit toate angajamentele noastre și chiar dacă UE încă nu și-a respectat partea sa de înțelegere, noi vom continua să implementăm reformele pentru modernizarea țării. Noi am îndeplinit toate condițiile din Acordul de asistență macro-financiară cu UE, nu doar pentru prima tranșă, dar a fost deja realizate o parte considerabilă de reforme stabilite pentru tranșa a doua și a treia”, a punctat Plahotniuc.

Liderul PDM a mai spus că „reformele nu le fac pentru a primi finanțări externe”. „Noi facem reforme pentru a face oamenilor o viață mai bună. De aceea, am solicitat și colegilor astăzi să urgenteze votarea în Parlament a proiectelor care se află deja acolo în dezbatere”, a mai spus democratul.

Doina Secrieru 

Share