Precizările deputatului Alaiba, privind reglementarea magazinelor duty-free

Precizările deputatului Alaiba, privind reglementarea magazinelor duty-free

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dumitru Alaiba, a vorbit într-o postare pe pagina sa de Facebook, despre o inițiativă legislativă înregistrată recent, privind reglementarea magazinelor duty-free în conformitate cu practicile internaționale, transmite OFICIAL.

Astfel, deputatul a precizat care sunt principalele prevederi ale legii:
– „Stabilim limite de comercializare la cele plasate la ieșire;
– Se anulează facilitățile la cele de la întrare în partea ce tine de aminarea drepturilor de import;
– Se inversează formula de facilități prin achitarea la import a TVA-ului și accizului, cu restituirea după comercializare, unde se va efectua verificarea limitelor de vânzare”, a menționat Alaiba.

Potrivit lui, acest proiect de lege are drept scop tratarea echitabilă prin aplicarea impozitelor asupra mărfurilor care sunt comercializate atât pe teritoriul Republicii Moldova cât și în zonele vamale amplasate la intrarea pe teritoriul Republicii Moldova (magazinele duty-free), prin uniformizarea regimurilor de impozitarea aplicabil în legislația fiscală și vamală.

„În prezent se constată că aceleași mărfuri fiind comercializate în regimuri diferite creează o concurență neloială prin scutirea de TVA și accize aplicate asupra mărfurilor comercializate în regim duty-free”, a argumentat deputatul PAS.

Alaiba menționează că, prevederile noului Cod vamal care intră în vigoare începând cu 1 ianuarie 2023, corespunde legislației Uniunii Europene, ce prevede posibilitatea existenței magazinelor duty-free doar în aeroporturi, porturi, la bordul aeronavelor și navelor. „O parte din magazinele duty-free din zona de frontieră terestră își vor înceta activitatea la expirarea licenței, și anume la data de 22 decembrie 2022, adică până la intrarea în vigoare a noului Cod vamal”.

Doina Buruiană

Share