Popescu, la Reuniunea Ambasadorilor: Am reușit să scoatem țara din izolare, am lucrat fantastic cu România…

Popescu, la Reuniunea Ambasadorilor: Am reușit să scoatem țara din izolare, am lucrat fantastic cu România…

Dacă privim la anul care a trecut, știm cu toții că am avut un an foarte dificil, cu multe crize, cu această agresiune a Federației Ruse împotriva Ucrainei, care ne-a afectat pe noi toți, care a provocat o criză umanitară fără proporții în Republica Moldova și nu doar și, evident, a avut efecte negative majore atât pentru economia noastră, cât și pentru securitatea energetică. Declarațiile au fost făcute de Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, în cadrul Reuniunii Ambasadorilor, informează OFICIAL.

În același timp – a spus vicepremierul – în anul care a trecut, s-a lucrat pentru a gestiona aceste crize, pentru a minimiza impactul acestora asupra Republicii Moldova și a conaționalilor noștri.

„Am făcut totul pentru a continua să apărăm libertatea țării noastre, securitatea țării și europenitatea noastră. De anul trecut, am structurat obiectivele politicii noastre externe în jurul celor 4D, un cadru care permite absolut fiecărui diplomat să își structureze și să își calculeze corect obiectivele pe care trebuie să le implementeze în țările de reședință”, a menționat el.

Oficial a spus că s-a progresat pe realizarea mai multor obiective.

„Primul obiectiv major realizat în ultimul an este, evident, apropierea noastră de Uniunea Europeană prin obținerea statutului de candidat la aderarea la UE, și prin faptul că noi ca țară la modul practic trecem din categoria așa-numitor vecini ai Uniunii Europene sau parteneri estici, în categoria unui stat care va deveni membru al Uniunii Europene. Am calculat, în perioada dintre martie, când am depus cererea de aderare la Uniunea Europeană și obținerea statutului de candidat, doamna președinte, doamna prim-ministru și eu am avut 151 de întrevederi sau convorbiri telefonice cu omologi sau colegi de-ai noștri din statele membre ale Uniunii Europene”, a mai spus Nicu Popescu, adăugând: „În același timp, am făcut totul pentru ca apropierea noastră de Uniunea Europeană să aducă beneficii concrete, am lucrat foarte bine cu colegii noștri din guvern astfel încât integrarea europeană să aibă efecte pozitive, concrete pentru cetățenii noștri, pentru oamenii de afaceri”.

Potrivit spuselor sale, pe al doilea D, pe dialog, a continuat dialogul cu partenerii noștri externi. „Am reușit să scoatem țara din izolare, am lucrat fantastic cu România, partenerul nostru cheie, ancora noastră în spațiul european, și vom discuta în detalii și ulterior că avem o agendă foarte ambițioasă în relațiile noastre cu România. Evident o altă direcție prioritară a fost Ucraina. Am condamnat agresiunea Federației Ruse din primele ore”, a mai declarat el.

Nicu Popescu a spus că diplomația nu înseamnă doar relații cu alți diplomați, din alte țări, nu înseamnă doar negocierea unor acorduri, dar și o acțiune susținută pentru a ajuta, promova și contribui la o bună funcționare, la o bună interacțiune cu cetățenii noștri care se află peste hotare și aici este vorba despre al treilea D, care ține de diasporă. În acest an au fost semnate 9 acorduri care aduc beneficii concrete diasporei.

„Și al patrulea D ține de diplomația economică, din nou, este foarte important ca serviciul diplomatic al nostru să facă totul pentru a ajuta economia noastră, economia care generează locuri de muncă, salarii, asigură existența acestei țări și în acest sens, serviciul diplomatic va intensifica în continuare acțiunea pe acest domeniu, prin mai multe direcții de acțiune”, a subliniat vicepremierul.

Share