Polonia va oferi expertiza necesară în depăşirea provocărilor actuale cu care se confruntă Moldova

Polonia va oferi expertiza necesară în depăşirea provocărilor actuale cu care se confruntă Moldova

Vicepreşedinta Legislativului Polonez a apreciat înalt calitatea, ritmul dinamic și consistența dialogului politic între Republica Moldova și Republica Polonă, exprimând disponibilitatea ţării sale de a oferi expertiza necesară în depăşirea provocărilor actuale cu care se confruntă Moldova în efortul său de integrare europeană, fiind membră a UE deja de 10 ani. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unei întrevedere a vicepreşedintei Parlamentului Republicii Moldova, vicepreședinta PLDM, Liliana Palihovici, cu vicepreședinta Parlamentului Republicii Polone, Elżbieta Radziszewska, în cadrul unui dialog, în care relaţiile politice dintre cele două ţări au fost apreciate drept excelente. La întrevedere a participat și Ambasadorul Republicii Poloniei la Chişinău, Artur Michałski.

„Apreciez faptul că Polonia este o ţară care susţine ferm extinderea Uniunii Europene spre Est și susţine puternic integrarea europeană a Republicii Moldova”, a afirmat Liliana Palihovici.

Pe agenda discuţiei s-au aflat, de asemenea, subiecte vizând necesitatea încheierii unor acorduri interministeriale în domeniul migrației și azilului; în domeniul tineretului și al culturii, fiind exprimată opinia că există premisele necesare pentru semnarea unor acorduri bilaterale de cooperare dintre Moldova şi Polonia.

„Odată cu ratificarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană de către Parlamentul Moldovei, mizăm pe parcurgerea cât mai rapidă a procedurilor juridice aferente acestui proces în statele – membre UE și așteptăm în zilele următoare ratificarea Acordului de către Parlamentul European”, a spus Liliana Palihovici.

De asemenea, vicepreședinta PLDM  a apreciat disponibilitatea de a facilita accesul produselor moldoveneşti pe piața europeană și crede că în Polonia, în următorii ani, consumul vinurilor moldovenești va deveni o tradiţie, nu o excepție.

Maria Roșca

Share