Politolog: Socialiștii continuă să-și extindă controlul politic peste tot

Politolog: Socialiștii continuă să-și extindă controlul politic peste tot

„Socialiștii continuă să-și extindă controlul politic peste tot, pe orizontală și pe verticală. Fără a deține deocamdată vreo majoritate politică efectivă – la nivel central sau la nivel de administrație publică locală – Socialiștii creează percepția că sunt unica forță politică în exercițiu de putere decizională” – a declarat politologul Dionis Cenușă, informează OFICIAL.

În același timp, politologul mai adaugă: „Dupa victoria în municipiul Chișinău și preluarea controlului politic asupra guvernului, toate eforturile sunt mobilizate pentru a oferi transfer de imagine inter-instituțional către și dinspre Președinție. Despre asemenea intenție arată întrevederea, excepțională, a Președintelui țării, spicherului, premierului și primarului capitalei. Transferul de resurse și imagine, compensarea reciprocă și coordinata a neajunsurilor instituționale și prevenirea erorilor, este ceea ce va urma. Centrul de coordonare este situat în președinție, iar obiectivul este câștigarea unui nou mandat de președinte pentru Igor Dodon, dar și pregătirea terenului pentru a obține majoritate parlamentară, cu sau fără alegeri anticipate. Nu este exclus că astfel, Socialiștii și Igor Dodon pregătesc populația pentru o eventuală mișcare spre o republică prezidențială”, susține Cenușă, într-o postare pe o rețea socială.

Totodată, Cenușă declară că „Rusia devine principalul actor extern, cu ajutorul căruia, inclusiv prin “subvenții se urmărește atingerea obiectivelor politice ale Socialiștilor menționate mai sus. În prima jumătate a anului 2019, jocul comun al Rusiei și Președintelui Dodon, a contribuit la împingerea Blocului ACUM într-o coaliție cu Socialiștii, soldată în final cu expansiunea politică a celor din urmă. Acum însă miza este mai mare, crearea unei majorități pro-ruse în Parlament, cu consecințele premargătoare, inclusiv pentru infiltrarea maximală a intereselor rusești în procesul de luare a deciziilor”.

Doina Secrieru

Share