Politolog: Modificările la Codul electoral trebuie să fie anticipate de o definitivare a reformei în administrația publică

Politolog: Modificările la Codul electoral trebuie să fie anticipate de o definitivare a reformei în administrația publică

Politologul Aurelia Peru spune că noul Cod electoral trebuie să asigure calitatea, nu conservarea puterii, indiferent de culoarea ei, informează OFICIAL.

Ea spune că în primul rând, modificările trebuie să fie anticipate de o definitivare a reformei în administrația publică.

„În al doilea rând, în condițiile în care populația RM este în continuă descendentă, trebuie de revenit la numărul de deputați în Legislativ. (Opinia mea: bugetul public nu poate ‘ întreține ‘ 101 deputați.)

In al treilea rând, pragul electoral de 5% este moartea democrației și pluripartidismului! Este exagerat de ridicat. Dar, simptomatic, nicio putere nu vrea sa – l diminueze.

Evident, păstrăm sistemul proporțional cu liste ‘ închise „…

Nu suntem noi, moldovenii, pregătiți pentru selectarea aleșilor Poporului pe liste deschise. Dar, cum sa fie deschise – noi nu cunoaștem reprezentanții diasporei, care înclină’ busola” politică.

Patru, recomand mass -media ( ca un cunoscător a tehnicilor de manipulare politică) sa interzică ‘ analiștilor propagarea ” conceptului de „vot inutil”‘.

Este o teorie care poate naște monopartidism și dictatori politici”, spune politologul.

Share