Politolog: Dezvăluirile legate de veniturile nedeclarate ale Președintelui Dodon încep să dezumfle popularitatea acestuia

Politolog: Dezvăluirile legate de veniturile nedeclarate ale Președintelui Dodon încep să dezumfle popularitatea acestuia

Politologul Dionis Cenușă susține că sondajele pot deveni instrumente folositoare, dacă politicienii vizați renunță la egoism. Astfel, referindu-se la sondajul realizat la comanda Institutului Republican Internațional, politologul a declarat că „dezvăluirile legate de veniturile nedeclarate ale Președintelui Dodon încep să dezumfle popularitatea acestuia”, informează OFICIAL.

„Împrumutul activ de legitimitate din exterior nu ajută, dar urmează celebrarea evenimentelor sovietice, apropierea pascală de biserică și alte măsuri populiste care vor fi necesare pentru a opri căderea popularității”, a mai susținut el.

În același timp, Cenușa a adăugat: „Maia Sandu acumulează sprijin popular atât în capitală cât și în regiuni. Această avansare nu pare atât de semnificativă daca este văzută separat de popularitatea lui Igor Dodon aflată în declin, încă remediabil. Totuși, fostul premier are nevoie de vizibilitate constantă, iar absența unei funcții publice reprezintă un dezavantaj inevitavil. Lidera PAS nu poate miza strict pe descreșterea lui Dodon în sondaje, ci trebuie să (re)lanseze idei naționale și să trateze atent subiectele sensibile, care contează pentru votanții cu viziuni moderate. Consolidarea nucleului nu trebuie să aibă loc iî detrimentul extinderii bazinului de votanți”.

Prin urmare, politologul s-a referit și la liderul PPDA. „Șansele lui Andrei Năstase de a atinge nivelul de popularitate al Maiei Sandu sunt aproape de zero. De aceea, dacă detronarea lui Igor Dodon reprezintă un obiectiv politic comun pentru forțele pro-UE, atunci Năstase urmează să canalizeze toată energia pe țintirea Socialiștilor și a lui Dodon. Mesaje negativiste adresate celor din PAS și Maiei Sandu ar trebui să dispară, pentru a nu fi utilizate în campania electorală prezidențiala. Accentul trebuie pus pe transformarea ideii ACUM într-o platformă reală de interacțiune dintre candidatul opoziției cu șanse reale, Maia Sandu, și cetățeni”, a conchis politologul.

Mihaela Rotari

Share