Politolog, despre noul acord PSRM-ACUM: „Majoritatea angajamentelor incluse urmăresc…”

Politolog, despre noul acord PSRM-ACUM: „Majoritatea angajamentelor incluse urmăresc…”

Politologul Dionis Cenușă, în cadrul unei postări pe o rețea socială, s-a referit la noul acord PSRM-ACUM cu privire la vectorul european, politica externă și de securitate, informează OFICIAL.

„Aspectele de integrare europeană sunt incluse în capitolul “Politica Externă”, când, de fapt, majoritatea angajamentelor incluse urmăresc aspecte de politică internă. Această localizare dezorientează publicul care din 2014 încoace este antrenat cu ideea că integrarea europeană este parte a agendei interne de reformă. ACUM nu este deranjat deloc de includerea angajamentului de a promova o politică externă “echilibrată”. Astfel, Igor Dodon își răspândește abordarea sa de politică externă echilibrată, iar ACUM admite deschis că preia aceeași abordare”, a scris politologul.

„La “Securitate și parteneriate strategice”, UE lipsește în totalitate, deși societatea civilă de ani de zile trambitează pe la Bruxelles că Moldova are nevoie de asistență europeană în domeniul securității. Deloc nu este vizita problemă riscurilor hibride, considerată o problemă gravă pentru Moldova. Același Capitol privind “Securitatea” exclude cooperarea cu NATO. Evident, PSRM și Igor Dodon nu ar fi tolerat așa ceva. Ar însemna asta că până la finele lui 2020 relația cu NATO va fi pusă pe un ultim plan?”, a precizat Cenușă.

Totodată, politologul a menționat că „nu se spune nimic despre parteneriatul strategic cu Rusia, promovat zilnic de Socialiști, dar inadmisibil pentru mulți în ACUM”. „În schimb, accentul este pus pe normalizarea relațiilor (atenție!) nu doar economice, dar și politice. Așadar, până nu demult Premierul Sandu era interesată doar de restaurarea relațiilor politice. Cu noul acord de guvernare, ACUM nu se opune refacerii dialogului politic. Un angajament extrem de bun este promisiunea de a se consulta cu societatea civilă și mediul de experți. Să vedem cât de sincer ACUM și PSRM o vor face, și cât de selectivi vor fi în consultarea cu publicul”, a conchis Cenușă.

Mihaela Rotari

Share