Politician: Peste 700 mii de cetăţeni ai Moldovei au fost, practic, declaraţi şi “necetăţeni”.

Politician: Peste 700 mii de cetăţeni ai Moldovei au fost, practic, declaraţi şi “necetăţeni”.

Igor Dodon, preşedintele PSRM, şi-a exprimat indignarea faţă de decizia Guvernului de a deschide în Federaţia Rusă doar 5 secţii de votare.

„Din cele nouăzeci şi cinci secţii de votare, pe care Guvernul Moldovei le va deschide peste hotarele ţării, doar cinci vor funcţiona în Federaţia Rusă. Din aproximativ un milion de compatrioţi de-ai noştri, care locuiesc sau muncesc peste hotarele Moldovei, 700 mii se află în Rusia şi circa 300 mii – în ţările UE şi alte state ale lumii. Astfel, urmînd principiul proporţionalităţii, autorităţile urmau să deschidă cel puţin 70 secţii pe teritoriul FR. Mai mult ca atît, ţinînd cont de capacitatea de trecere maximală a unei secţii de 3 mii de persoane, pentru a asigura unui număr maximal de cetăţeni moldoveni dreptul lor constituţional de a participa la alegeri, socialiştii au propus în repetate rînduri deschiderea a 250 de secţii în Rusia. Autorităţile intenţionează să deschidă 90 de secţii pentru 300 mii de cetăţeni  ai ţării, care lucrează în UE şi alte state ale lumii, asigurînd, astfel, dreptul fiecărui cetăţean, în timp ce, practic,  700 mii de cetăţeni ai Moldovei, aflaţi în Rusia şi care nu vor avea posibilitatea de a participa la alegeri, au fost, practic, declaraţi oameni de calitatea a doua şi “necetăţeni”, susține el.

Socialiştii sînt indignaţi de o astfel de atitudine batjocoritoare din partea „eurounioniştilor” de la guvernare, manifestată faţă de un număr de peste şapte sute mii de concetăţeni de-ai noştri, care, lunar, contribuie la menţinerea economiei ţării „pe linia de plutire” prin transferurile lor băneşti. “Insistăm asupra deschiderii unui număr mai mare de secţii de votare pe teritoriul Rusiei şi vom lupta pentru aceasta prin toate metodele legale. Sîntem gata să pichetăm şi să organizăm acţiuni de protest lîngă sediile reprezentanţelor principalelor structuri internaţionale, care sînt acreditate în Moldova, pentru ca acestea să influenţeze autorităţile moldoveneşti”, a mai spus el.

Maria Roșca

Share