Politician: Autoritățile locale ar trebui considerate aliați și parteneri ai Guvernului

Politician: Autoritățile locale ar trebui considerate aliați și parteneri ai Guvernului

Președintele Partidului „Puterea Oamenilor”, Ruslan Codreanu a făcut unele declarații referitor la lichidarea consiliilor raionale. El a menționat că autoritățile locale ar trebui considerate aliați și parteneri ai Guvernului, pentru că anume autoritățile locale cunosc problemele de la firul ierbii, informează OFICIAL.

Potrivit unui comunicat de presă, Ruslan Codreanu afirmă faptul că aproximativ 30% din structura unităților de personal la nivel local aparține aparatului președinților de raion.

„Ba mai mult ca atât, există raioane unde ponderea personalului în aparatul președintelui constituie 45%. În resurse financiare, asta ar reprezenta cca 1 miliard MDL anual.

Resursele financiare trebuie să ajungă la oameni, mai exact:

1. Banii și resursele trebuie să ajungă direct la primării pe criterii obiective și transparente. Trebuie de pus capăt alocărilor discreţionare, pe criterii politice, în funcţie de apartenenţa edililor locali la un partid sau altul.
2. Banii și resursele trebuie să ajungă direct la școli și la copiii, nu să se oprească la direcțiile raionale de învățământ. Fără politică în școli.
3. Alocarea de fonduri trebuie făcută în funcţie de performanţe. Nu e normal să iei bani de la o primărie care îşi face treaba şi să dai la o primărie care nu îşi face treaba, doar că e în culoarea care trebuie. Trebuie de avut în vedere criterii de performanță clare: cheltuielile de personal, sau nivelul veniturilor din impozitele pe proprietate, care arată dacă primarul s-a preocupat de actualizarea şi colectarea impozitelor sau, dimpotrivă, pentru a fi „popular”, a ţinut impozitele mici şi nici nu le-a încasat. Un alt criteriu, este cât de curată este localitatea, pentru că atunci când primarii așteaptă să vină președintele să facă curățenie la ei în sat, nu e de bine. Și desigur cât de buni au fost în dezvoltarea proiectelor până acum”, a declarat politicianul.

Cristina Gurez

Share