PLDM solicită ședințe publice în dosarul lui Vlad Filat

PLDM solicită ședințe publice în dosarul lui Vlad Filat

Consiliul Politic Naţional a Partidului Liberal Democrat din Moldova solicită instanţelor de judecată  ca ședințele în cazul deputatului Vlad Filat să fie publice.

CPN al PLDM a lansat o declarație în acest sens:

“Potrivit principiului publicităţii şedinţelor de judecată, consfinţit de articolul 117 din Constituţie şi dezvoltat prin art.18 şi art.316 din Codul de Procedură Penală al Republicii Moldova; art.10 din Legea nr.514 din 06.07.1995 privind organizarea judecătorească, în toate instanţele judecătoreşti din Republica Moldova şedinţele sunt publice.

Caracterul public al dezbaterilor judiciare contribuie la asigurarea unui democratism al justiţiei, la realizarea unui control din partea publicului asupra procesului de înfăptuire a justiţiei, la disciplinarea instanţei de judecată şi o determină să aibă o atitudine responsabilă în luarea deciziilor, să desfăşoare un proces legal, transparent, convingător şi întemeiat. Astfel, publicitatea şedinţei de judecată vine în apărarea integrităţii puterii judecătoreşti în ansamblu, asigură încrederea societăţii în capacitatea puterii judecătoreşti de a se pronunţa imparţial asupra litigiilor ce intervin în cadrul său.

În realizarea acestui principiu, legea prevede posibilitatea admiterii reprezentanţilor mass-media sau a altor persoane care să efectueze înregistrări foto, audio, video şi să informeze societatea despre derularea procesului. Mass-media, în baza normelor legale, are sarcina de a informa publicul asupra problemelor de interes public şi de a efectua, în conformitate cu responsabilităţile sale, investigaţii jurnalistice axate pe probleme de interes public.

Respectiv, prin principiul publicităţii şedinţelor de judecată se realizează şi principiul legalităţii, mobilizând judecătorii în acordarea unei atenţii sporite modului în care se judecă şi se motivează hotărârile.

În acest context, considerăm că publicitatea procesului de judecată în dosarul deputatului Vlad Filat ar putea să contribuie la realizarea intereselor justiţiei şi nu la prejudicierea acestora.

Menţionăm că şi co-raportorii Comisiei de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care au vizitat Republica Moldova în perioada 22-23 februarie 2016, au subliniat în raportul lor că procesul de judecată în dosarul Filat este unul de interes public şi, prin urmare, şedinţele ar trebui să se desfăşoare cu uşile deschise şi cât mai transparent posibil.

În lumina elementelor de fapt şi de drept nominalizate supra, precum şi având în vedere interesul societăţii, al oficialilor europeni şi al mass-media faţă de acest dosar de rezonanţă, Consiliul Politic Naţional a Partidului Liberal Democrat din Moldova solicită instanţelor de judecată să respecte şi să asigure realizarea principiului publicităţii şedinţelor de judecată în dosarul deputatului Vlad Filat, astfel ca acest proces să fie unul cât mai transparent, corect şi obiectiv”.

Doina Secrieru

Share