PLDM solicită explicații de la Igor Grosu: Să vină cu dovezi că nu se vor implica în procesul electoral
Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) solicită explicații Președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, urmare a declarațiilor referitoare la faptul că sarcina Parlamentului e asigurarea unor alegeri locale exemplare, ceea ce „ridică nivelul și așa înalt de neîncredere față de intenția guvernării, mai exact a PAS, de a respecta cadrul legal și de a permite desfășurarea unui proces electoral corect”, informează OFICIAL.
„Președintele Parlamentului declară că instituția parlamentară, controlată în totalitate de PAS prin 63 de mandate, se va implica în desfășurarea procesului electoral și va determina comportamentul în acest proces al Comisiei Electorale Centrale, dar și implicarea altor instituții subordonate voinței politice PAS.
Amintim că din 9 membri ai CEC, 6 sunt exponenții direcți ai PAS.
În cazul în care PAS, ce controlează toate instituțiile statului, își dorea să asigure credibilitatea alegerilor, atunci cel puțin 6 membri CEC din 9 urmau să fie înaintați de partidele de opoziție.
Luând în calcul intensitatea semnalelor din teritoriu, colectate de toate partidele de opoziție, care confirmă folosirea de către PAS a resurselor administrative pentru a determina candidații cu cele mai mari șanse să accepte sigla PAS, constatăm că guvernarea deja se implică direct în procesul electoral.
Guvernarea insistent corupe viitoarele alegeri”, a constatat PLDM.
Partidul solicită explicații publice Președintelui Parlamentului și în cheamă să vină cu dovezi care ar putea convinge societatea că PAS nu se va implica în organizarea și desfășurarea procesului electoral.
„Invităm toate partidele de opoziție la o cooperare menită să apere alegerile din 5 Noiembrie de implicările administrative ale PAS și, în etapă finală, să apere respectarea votului exprimat de alegători.
Rugăm misiunile diplomatice acreditate în Moldova și partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova să condamne abordările antidemocratice și ilegale ale guvernării și să recomande insistent respectarea practicilor și principiilor europene.
Republica Moldova se află în cea mai profundă criză economică și socială din istoria de 32 de ani.
Apariția unei crize acute politice poate fi o problemă prea mare pentru țara noastră”, a conchis PLDM.