PLDM a propus Parlamentului adoptarea unei declarații în contextul invalidării alegerilor din capitală

Deputaţii din fracţiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) au înaintat astăzi, în debutul ședinței Parlamentului, cu titlu de iniţiativă legislativă – adoptarea Declaraţiei Parlamentului Republicii Moldova cu privire la încălcarea drepturilor omului, a principiilor fundamentale ale democraţiei şi ale statului de drept, în contextul invalidării şi anulării alegerilor locale pentru funcţia de Primar general al mun. Chişinău.

După cum informează Oficial, preşedintele fracţiunii parlamentare a PLDM, Tudor Deliu, a menționat că azi Parlamentul european dezbate criza politică din RM și invalidarea alegerilor.

„Alegerile democratice sunt unul dintre pilonii de bază ale relațiilor dintre RM și UE. Tăcerea Parlamentului R. Moldova poate fi considerată ca o acceptare a încălcărilor care continuă să zguduie statul de drept. Fracțiunea noastră solicită introducerea în ordinea de zi a acestei  Declarații a Parlamentului. Sperăm că toate fracțiunile care se declară proeuropene să susțină adoptarea acestei Declarații a Parlamentului, pentru a nu păta în continuare imaginea RM și așa șifonată”, a precizat Deliu.

Socialistul Vlad Batrîncea a menționat că fracțiunea PSRM va susține această Declarație, din mai multe motive.

„Unu – au fost lezate și interesele candidatului nostru. Doi – justiția în hotărârile sale a depășit mult subiectul sesizării la instanță de către noi socialiști. Trei – în ultima instanță orice sancțiune trebuie să fie proporțională de fapta comisă”, a adăugat Batrîncea.

Inna Șupac, șefa fracțiunii PCRM, a afirmat că, încă în 2012, au fost primii care au spus că RM este un stat capturat. „Această formulare se conține și în proiectul-rezoluție care astăzi va fi discutat în Parlamentul European. În acest sens, nu avem cum să nu susținem această propunere”, a spus Șupac.

Liberalul Ion Apostol a spus că și ei susțin inițiativa. „Vreau să amintesc că pe acest subiect s-au pronunțat și ambasadele acreditate în RM. Este un fapt regretabil că acest subiect a ajuns să fie discutat în Parlamentul European”, a punctat Apostol.

La rândul său, vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi a spus că e nevoie de creat un grup de lucru vizavi de acest subiect.

„Într-adevăr are un temei, tăcerea este inadmisibilă, nu putem fi indiferenți, dar totodată nu cred că este suficientă o declarație. Este nevoie de acțiune, se cere formarea unui grup de lucru prin care să fie înlăturate aceste lacune”, a afirmat Ghilețchi.

La rândul său, Candu i-a propus lui Ghilețchi să aibă discuții cu toate fracțiunile, deoarece deja a fost inițiat un proiect de hotărâre. „Să discutați, să identificați propuneri, ca poate acest proiect să fie chiar din partea tuturor fracțiunilor”, a spus Candu.

În final, democratul Dumitru Diacov a menționat că este o situație neobișnuită pentru RM. „Propun să privim liniștiți, să vedem ce se întâmplă la Strasbourg, să ne întâlnim la Biroul permanent, să facem un schimb de opinii, după care decidem”, a pus Diacov.

Inițiativa nu a întrunit numărul necesar de voturi, respectiv nu a fost introdusă pe ordinea de zi.

Mihaela Rotari 

Share