Platforma Reîntregirii Naționale a aprobat un MANIFEST

Platforma Reîntregirii Naționale a aprobat un MANIFEST

Platforma Reîntregirii Naționale a fost constituită oficial la 29 martie curent, la Chișinău. În cadrul ședinței a fost aprobat MANIFESTUL Reîntregirii Naționale – „un document programatic, care jalonează parcursul românilor de la est de Prut în lupta lor pentru reîntoarcerea în spațiul național – România și face publică viziunea actuală aentităților politice și civice semnatare, care își asumă responsabilitatea să mobilizeze cetățenii întru atingerea scopului principal – unificarea poporului român de pe ambele maluri ale Prutului”.

Vă propunem spre citire manifestul integral al Platformei Reîntregirii Naționale: 

„MANIFESTUL Reîntregirii Naționale 

Platforma Reîntregirii Naționale

Manifestul Reîntregirii Naționale este un document programatic, care jalonează parcursul românilor de la est de Prut în lupta lor pentru reîntoarcerea în spațiul național – România și face publică viziunea actuală aentităților politice și civice semnatare, care își asumă responsabilitatea să mobilizeze cetățenii întru atingerea scopului principal – unificarea poporului român de pe ambele maluri ale Prutului.

La 27 august 1991, Parlamentul de la Chișinău vota Declarația de Independență față de Rusia imperială și făcea primul pas în procesul de revenire ACASĂ. Teza de bază a Declarației prevedea foarte clar dreptul românilor basarabeni „LIBER SĂ-ŞI HOTĂRASCĂ PREZENTUL ŞI VIITORUL, FĂRĂ NICI UN AMESTEC DIN AFARĂ, ÎN CONFORMITATE CU IDEALURILE ŞI NĂZUINŢELE SFINTE ALE POPORULUI ÎN SPAŢIUL ISTORIC ŞI ETNIC AL DEVENIRII SALE NAŢIONALE.” Au trecut 34 de ani de la acea zi istorică, harta Europei s-a schimbat spectaculos și doar românii au rămas singurul popor de pe continent împărțit în două și separat de o frontieră artificială.

În condițiile geopolitice din regiune, când Rusia a atacat Ucraina și planifică să-și reinstaleze granița pe Prut, inițierea procesului politic al reîntregirii naționale nu constituie doar unica soluție existențială pentru Republica Moldova, dar și cea mai scurtă cale de accedere în Uniunea Europeană și sub scutul de securitate euroatlantic.

  Pe parcursul celor peste 30 de ani de independență:

– Republica Moldova a ajuns un stat cu o economie subdezvoltată, ancorat în stagnare, cel mai sărac din Europa, vulnerabil existențial în fața politicilor imperialiste revanșarde ale Rusiei;

– Bugetul statului, în proporție de 35%, este suplinit din donații și împrumuturi. Acest indicator vorbește despre falimentul iminent al statului;

– Populația Republicii Moldova s-a înjumătățit, a îmbătrânit, iar în 2050 va constitui mai puțin de un milion de persoane;

– Toate guvernele care s-au perindat au ignorat cu desăvârșire adevărul, au promovat „moldovenismul stalinist” sau, mai nou, „moldovenismul civic”, pentru a justifica existența Republicii Moldova. „Doctrina moldovenismului” păstrează în continuare Republica Moldova pe orbita imperiului rusesc;

– Republica Moldova „a demonstrat” că nu este capabilă să existe ca entitate statală.

Viitorul incert al românilor de la est de Prut, pericolul ocupării lor repetate de către imperiul rusesc, depopularea excesivă, pericolul colapsului economic și social, lipsa unor instituții de stat, capabile să se împotrivească pericolului existențial, impun înfăptuirea următoarelor principii programatice:

1. Se recunoaște prin lege caracterul românesc al statului Republica Moldova. Politicile identitare promovate de către guvernare se vor baza pe adevărul științific și istoric, conform căruia românii de la est de Prut sunt parte componentă a poporului român și locuiesc în teritoriul lor național.

2. Integrarea Republicii Moldova în spațiul românesc și, implicit european, devine obiectiv strategic de coeziune socială, de solidaritate și unitate națională, de civilizație și dezvoltare.

3. Reprezentanților grupurilor etnice de pe teritoriul Republicii Moldova li se recunosc și li se garantează drepturile și libertățile democratice în conformitate cu modelele și standardele europene.

4. Securitatea adevărată și efectivă a Republicii Moldova poate fi asigurată doar prin participarea la structurile de securitate colectivă din spațiul european și cel euro-atlantic.

5. Proiectele de armonizare, omogenizare și standardizare a infrastructurii politice, administrative, economice, culturale, mediatice, educaționale etc. din cele două state românești devin parte integrantă a Programului de guvernare.

6. Autoritățile de la Chișinău, în colaborare cu cele din România, vor elabora și aplica un Program național de cultivare a identității naționale românești, de contracarare a propagandei imperiale, a românofobiei și eurofobiei.

7. Modelul statului de drept, aplicat în statele membre ale UE, devine prioritate a Programului de guvernare. Combaterea corupției este pusă în sarcina unor instituții specializate, organizate după modelul românesc și european.

8. Promovarea reformei teritorial-administrative în baza principiilor europene de descentralizare, rentabilitate și autonomie financiară.

9. Se declară inacceptabilă federalizarea Republicii Moldova ca mijloc de soluționare a conflictului transnistrean. Teritoriului din stânga Nistrului i se atribuie statut politic de teritoriu temporar ocupat și se inițiază negocieri oficiale cu Federația Rusă pentru retragerea armatei și a armamentului rus de pe teritoriul Republicii Moldova.

10. Orientarea Republicii Moldova spre integrarea definitivă în spațiul „devenirii sale istorice”, până la forma statală superioară a statului național – România reîntregită.

Un obiectiv strategic al Platformei Reîntregirii Naționale este încheierea Tratatului de relații speciale și frațietate între România și Republica Moldova.

Conștientizăm că aceste principii programatice pot fi promovate doar de către un grup parlamentar, care reprezintă electoratul cu identitate românească asumată.

În alegerile parlamentare, Platforma Reîntregirii Naționale vine cu următorul parcurs:

– Organizarea unui front electoral comun de orientare românească al forțelor politice și civice în baza Listei unice electorale;

– Crearea unor mecanisme pentru identificarea și selectarea candidaților, atât din cadrul partidelor politice, cât și din societatea civilă și întocmirea Listei Electorale Naționale, ca unică soluție de acumulare maximă a votului național românesc;

– Elaborarea și aprobarea principiilor de bază ale Programului de guvernare.

Suntem convinși că identitatea românească a Republicii Moldova poate fi consolidată și extinsă doar prin participarea la alegeri a tuturor forțelor politice și civice, de orientare românească, pe o singură Listă Electorală Națională. Această strategie va determina electoratul românesc euro-unionist de acasă și cel din diasporă să-și dea votul pentru cei care le reprezintă interesele și acțiunile cărora rezonează cu opțiunea lui. Doar astfel putem readuce în societate speranța, încrederea, dreptatea, solidaritatea națională, pacea, prosperitatea și buna înțelegere.

Facem apel către toți cei care pledează cu adevărat pentru cauza românească a Republicii Moldova să se alăture și să contribuie efectiv la organizarea și activitatea Platformei Reîntregirii Naționale.

E timpul să ne pătrundem de responsabilitatea istorică ce ne revine întru readucerea ACASĂ a Basarabiei și reîntregirea poporului român. Dușmanul se apropie. Orice zi de libertate e scumpă și avem datoria să fim solidari și uniți. Doar unindu-ne între noi pe dimensiunea pro-românească, devenim o forță uriașă și putem înfăptui Idealul Unirii cu Țara-Mamă – România!”.

Share