Platforma „Pentru Moldova”: Nu urmărim întărirea statutului limbii ruse, ci a tuturor limbilor vorbite în țara noastră

Platforma „Pentru Moldova”: Nu urmărim întărirea statutului limbii ruse, ci a tuturor limbilor vorbite în țara noastră

Proiectul de lege cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, aprobat săptămâna trecută de Parlament, se referă la toate limbile vorbite în țara noastră și nu vine să întărească statutul limbii ruse, așa cum manipulează unii politicieni. Declarații în acest sens au fost făcute în 09 decembrie de către deputatul Platformei „Pentru Moldova” Violeta Ivanov, în cadrul unui briefing susținut la Parlament.

„Este o rușine și lipsă totală de responsabilitate să profiți de situația când avem o societate divizată, să minți cetățenii și să le spui că această lege este doar despre statutul limbii ruse. Modul perfid prin care aceștia au folosit inclusiv această temă, pentru a trezi inclusiv nemulțumirea cetățenilor și a-i scoate în stradă, arată isteria și disperarea acestor politicieni și interesele înguste de partid”, a menționat deputatul Violeta Ivanov.

De asemenea, deputatul Violeta Ivanov a mai spus că toți cetățenii trebuie să se bucure de acces egal la informație, chiar dacă vorbesc și alte limbi: „Autoritățile trebuie să-și asume responsabilitatea să asigure studierea calitativă de către minoritățile naționale a limbii de stat și să le creeze condiții necesare pentru ocrotirea și dezvoltarea limbilor minorităților etnice”.

Și deputatul Partidului „Șor” Vadim Fotescu a îndemnat colegii din Parlament și ceilalți politicieni să renunțe la manipulări și dezinformări. El a adăugat că proiectul de lege privind funcționarea limbilor le oferă posibilitatea tuturor grupurilor etnice care locuiesc în Republica Moldova să se dezvolte și să învețe limba lor maternă. „Limba rusă nu obține niciun statut privilegiat nou. Rămâne la fel ca în ultimii 30 de ani. Amendamentul pe care l-am pregătit, pentru prima dată în acești treizeci de ani, le oferă concetățenilor noștri mai multe oportunități de a studia limba de stat”, a mai precizat deputatul Platformei parlamentare „Pentru Moldova” Vadim Fotescu.

Potrivit proiectului de lege privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, se reiterează garantarea de către stat a statutului oficial a limbii de stat în toate sfere vieții, iar limbii ruse i se oferă statut de limbă de comunicare interetnică.

Doina Secrieru

Share