Platforma Femeilor Deputate încurajează doamnele din toată țara să se implice în procesul decizional la nivel local

Platforma Femeilor Deputate încurajează doamnele din toată țara să se implice în procesul decizional la nivel local

Platforma Femeilor Deputate a invitat primare și consiliere din întreaga țară la o discuție despre necesitatea încurajării femeilor să se implice în procesul decizional la nivel local și să candideze pentru funcții de conducere. Discuția a fost organizată în cadrul Campaniei naționale „Femeile candidează!”, organizată de Platforma Femeilor Deputate din legislatura a XI-a. La eveniment au participat Președintele Parlamentului, Igor Grosu, deputate din majoritatea și din opoziția parlamentară, reprezentante ale autorităților publice locale, ale agențiilor partenere de dezvoltare și ale Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM).

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a remarcat că Republica Moldova a avansat mult, într-o perioadă relativ scurtă,  la capitolul egalitatea de gen, și poate oferi un exemplu de leadership feminin la cele mai înalte niveluri în stat. „Ne dorim cât mai multe doamne în fruntea raioanelor, a primăriilor, în consiliile raionale și locale. Felicitări pentru curaj, muncă și dedicație. Vă încurajez să fiți active în comunitățile dumneavoastră. Vocea femeilor contează și trebuie ascultată”, a spus Președintele Parlamentului.

Doina Gherman, coordonatoarea Platformei Deputatelor, a menționat că Republica Moldova a realizat, în ultima perioadă, progrese remarcabile pe dimensiunea egalității de gen, fiind adoptate mai multe legi menite să asigure egalitatea salarială și să promoveze politicile prietenoase familiilor. „Știm că în comunitățile pe care le reprezentați faceți o muncă enormă, cunoaștem cât de mari sunt provocările, dar vrem să vă încurajăm să nu ezitați să candidați și să motivați și alte femei să candideze. Am toată încrederea că femeile curajoase din țara noastră și în acest an își vor demonstra potențialul”, a declarat Doina Gherman.

„Avem modele de femei cu care ne mândrim, atât la nivel național, cât și la nivel local și am constatat că suntem cu adevărat o forță. În satele conduse de femei avem drumuri mai bune, sisteme de apeduct, sisteme de canalizare, școli, grădinițe în stare bună, iar oamenii consideră că femeile cu adevărat pot crește comunitățile și pot crește bunăstarea cetățenilor”, a declarat Larisa Voloh, președinta Comisiei administrație publică și dezvoltare regională.

Deputata Ivanna Koksal a exprimat speranța că, prin intermediul Platformei Femeilor Deputate și a campaniei naționale „Femeile candidează!”, femeile se vor implica activ în procesul de luare a deciziilor.

Platforma Femeilor Deputate a lansat campania națională „Femeile candidează!” pentru a încuraja femeile din țară să se implice activ în procesele decizionale, inclusiv la nivel local. În cadrul campaniei au loc sistematic întruniri cu femeile din diferite localități din țară pentru a le încuraja să candideze la funcții de conducere la toate nivelurile, sunt organizate consultări cu autoritățile naționale pentru eliminarea eventualelor bariere în calea femeilor care vor să candideze la alegeri. Platforma Femeilor Deputate este susținută de proiectul „Consolidarea rolului Parlamentului în sporirea egalității de gen și în abordarea nevoilor grupurilor vulnerabile din Republica Moldova”, implementat de PNUD Moldova și finanțat de PNUD, UNFPA, UNICEF, UN Women.

Share