Platforma DA: Ținând cont de importanța vitală a IMM-urilor, se impune necesitatea unui moratoriu de stat

Platforma DA: Ținând cont de importanța vitală a IMM-urilor, se impune necesitatea unui moratoriu de stat

Fracțiunea parlamentară a Platformei „Demnitate și Adevăr” va înregistra un proiect de lege ce se referă la moratoriul asupra controlului de stat la întreprinderile micro, mici și mijlocii. Anunțul a fost făcut de deputatul Alexandru Slusari în cadrul unei conferințe de presă, transmite OFICIAL.

Alexandru Slusari a menționat că, pentru Platforma „DA”, sprijinul segmentului mic și mijlociu e unul dintre principalele deziderate.

„Venim cu un set de măsuri de a susține acest segment important, uitat de multe guvernări și prima măsură este moratoriu. Ținând cont de importanța vitală a IMM-urilor, se impune necesitatea unui moratoriu de stat asupra acestora pentru un an bugetar. Sub incidența acestui moratoriu vor cădea aproape 99% din toate întreprinderilor care au până la 249 de salariați, cifra anuală până la 50 mln. lei și valoarea activă până la 50 mln. lei”, a spus Alexandru Slusari.

Moratoriul propus se referă la controalele planificate și inopinate, efectuate de organele de stat, inclusiv fiscale. În partea ce ține de controlul vamal, moratoriul se aplică doar controalelor ulterioare, efectuate conform prevederilor stabilite de Codul vamal. Moratoriul nu se aplică asupra controlului efectuat:

–   în cadrul urmăririi penale;

– de Banca Națională a Moldovei;

–   de Curtea de Conturi a Republicii Moldova;

– de Comisia Națională a Pieței Financiare în privința persoanelor fizice și juridice care desfășoară activitate de asigurare;

–  alte tipuri de controale de stat prevăzute la art. 1 alin. (4), al Legii.

Cristina Parfeni

Share