Platforma DA solicită modificarea Legii privind efectuarea auditului public extern în domeniul gazelor naturale

Platforma DA solicită modificarea Legii privind efectuarea auditului public extern în domeniul gazelor naturale

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) solicită modificarea urgentă a Legii privind efectuarea auditului public extern în domeniul gazelor naturale prin introducerea expresă a perioadei auditate 1999-2022. De asemenea, formațiunea cere demisia sau demiterea prin Hotărârea Parlamentului a conduceri Curții de Conturi, transmite OFICIAL.

Formațiunea consideră că auditul actual al S. A. Moldova-Gaz pentru perioada redusă nu este altceva decât mimarea procesului analizei ample și profunde în privința activității acestei întreprinderii, afiliate Gazpromului, începând cu data înființării sale.

„Solicitările Platformei DA vin în contextul în care actul legislativ respectiv, în pofida poziției Guvernului, nu prevede perioada în care urmează să fie efectuat auditul. Amendamentul Executivului a fost respins de către comisia parlamentară sesizată în fond, fără nicio argumentare. Iar Curtea de Conturi, deși cunoștea faptul că instituția niciodată nu a auditat S. A. Moldova-Gaz, în avizul său a omis acest subiect. Drept rezultat, din informația pe care o dețin membrii Platformei DA, Curtea de Conturi la moment a cerut de la S.A. Moldova-Gaz documentele doar pentru ultimii cinci ani.

Menționăm că în perioada fondării S. A. Moldova-Gaz în anul 1999, după cedarea de către Guvernul Republicii Moldova a controlului către Federația Rusă asupra sistemului național de gazoducte, au avut loc mai multe tranzacții dubioase privind formarea patrimoniului întreprinderii nou create,” se arată în declarația Platformei DA. „De asemenea, în perioada 2001-2009, din contul bugetului de stat, bugetelor locale și contribuțiilor populației au fost construite multiple gazoducte de tensiune joasă, care au fost transmise la evidența S. A. Moldova-Gaz, iar statutul juridic al acestora rămâne unul incert”, spune Platforma DA.

În ceea ce privește demisia Curtea de Conturi, Platforma DA reamintește contextul poziției absolut pasive a acestei instituții în procesul dezbaterii proiectului de lege nominalizat.

Platforma DA constată că în cadrul examinării acestei Legi, deputații — autori ai inițiativei legislative și membrii comisiei de control al finanțelor publice — au avut o abordare superficială și iresponsabilă față de problema strategică pentru securitatea națională, iar conducerea Curții de Conturi a demonstrat o neglijență în serviciu sau a acționat sub influența unui conflict de interese.

Cristina Pendea

Share