Platforma DA solicită informații exhaustive cu privire la criza în cadrul Termoelectrica și perioada necesară pentru remedierea situației

Platforma DA solicită informații exhaustive cu privire la criza în cadrul Termoelectrica și perioada necesară pentru remedierea situației

Platforma Demnitate și Adevăr (DA), într-o declarație, menționează că situația în jurul avariei blocului 3 de la „Termoelectrica” rămâne în continuare incertă și alarmantă, informează OFICIAL.

„Amintim că, pentru reparația acestui bloc, „ Termoelectrica” anunțase o licitație care a fost câștigată de o companie românească care oferise un preț cu 1,1 milioane lei mai mic decât cel oferit de compania „Horus”. Licitația, însă, a fost anulată de cei de la „Termoelectrica”, care au recurs la negocieri directe cu companiile care doreau să repare blocul 3, iar ca urmare a respectivelor ”negocieri directe” a fost desemnată drept câștigătoare compania „Horus”, controlată din offshore, și despre care se spune că ar avea legături atît cu oligarhul-fugar Vladimir Plahotniuc, cât și cu oligarhul rus din anturajul lui Putin, Alexei Mordașov.

Deci, Întreprinderea de stat „Termoelectrica” cu impertinență crasă, sfidând toate reglementările legale, fără nicio explicație plauzibilă, atribuie un contract de reparație companiei „Horus”. Totul se întâmplă pe fundalul indiferenței demonstrative a ministrului Spânu. Lucrările au fost pornite imediat, contrar poziției Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor, cu ideea că până când va acționa justiția moldovenească nereformată, totul va fi finalizat iar banii vor ajunge pe conturile companiei controlate din offshore.

Amintim că, această decizie a ridicat multe semne de întrebare și un scandal național. În iunie, 2022, Platforma DA alături de mai mulți experți a atenționat opinia publică despre această decizie iresponsabilă.

La acel moment Ministrul Infrastructurii Andrei Spânu a declarat că ”va solicita toate materialele și va verifica corectitudinea licitației. Iar în caz că vor fi suspiciuni de corupție va sesiza CNA și Procuratura Generală”. După aceasta declarație, însă, nu a urmat nimic.

Din păcate, de atunci și până în prezent, nu am mai primit informații cu privire la licitația dubioasă, iar la două săptămâni de la finisarea reparației, generatorul blocului nr. 3 de la Termoelectrica s-a defectat.

Această defecțiune a fost ținută în secret, iar reprezentanții guvernării au declarat că au aflat din presă despre ea abia la o săptămână de la producerea avariei. Prin urmare, Termoelectrica suportă pierderi considerabile și produce curent electric în volume de aproape două ori mai mici. Dar cel mai grav este faptul că, astfel crește deficitul energiei electrice, pe care noi îl acoperim prin importul mai mare la prețuri exorbitante și pentru care vom achita suplimentar zeci de milioane de euro din buzunarele noastre” – se spune în comunicatul formațiunii.

În acest context, Platforma DA îndeamnă reprezentanții puterii să fie transparenți și să acționeze în interesul cetățenilor și al securității energetice. E nevoie de asumarea problemei și intervenției organelor abilitate.

„Platforma DA solicită informații exhaustive cu privire la criza în cadrul Termoelectrica și perioada necesară pentru remedierea situației. A fost această defecțiune întâmplătoare sau un sabotaj pregătit din timp pentru a amplifica problemele energetice ale țării noastre? E adevărat ca mai multe utilaje au fost reparate la atelierul din Cuciurgan și toate lucrările au fost efectuate de angajați străini?

Totodată, considerăm total greșit ca ancheta să fie efectuată de Termoelectrica și cerem crearea unei comisii guvernamentale cu participarea experților europeni în vederea investigării accidentului, care urmează să fie desfășurată în paralel cu anchetă penală, demarată de Procuratura.

Ca urmare a acestor evenimente, concluzionăm că, sunt deja motive suficiente pentru concedierea directorului SA Termoelectrica, care este responsabil pentru politica suspectă de favorizare a companiei Horus prin organizarea mai multor licitații dubioase, precum și pentru demisia avocatului Horus din Guvern, ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu.

Platforma DA propune ca în contextul crizei energetice și războiului hibrid, declarat de Federației Ruse, situația în cadrul Termoelectrica trebuie imediat să fie luată sub control personal de doamna prim-ministru, Natalia Gavrilița și să fie pornit un proces de asanare a întreprinderii la nivelul conducerii, iar toate licitațiile să fie organizate sub controlul riguros al SIS și CNA” – mai declară Platforma DA.

Share