Platforma DA: Schimbarea sistemului electoral ar putea destabiliza politic grav R.Moldova

Platforma Demnitate și Adevăr (PDA) susține că adevăratele priorități ale statului Republica Moldova sunt grijile și nevoile oamenilor, însă guvernarea are alte priorități. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă.

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a declarat că, „schimbarea sistemului electoral nu va însemna decât consolidarea cartelului politic Plahotniuc-Dodon, cu riscul major de denunțare a Acordului de Asociere cu UE, de destabilizare politică gravă a Republicii Moldova, aflată la granița UE și NATO, într-o regiune extrem de sensibilă din perspectiva geopolitică”.

Andrei Năstase a menționat că Platforma DA insistă asupra unei agende politice îndreptate spre realizarea adevăratelor aspirații ale cetățenilor din Republica Moldova.

„În acest sens, amintim câteva direcții formulate clar în programul nostru anti-criză, făcut public: Unu – lansarea proiectelor de asanare a economiei prin detenebrizare, deoffşorizare, debirocratizare, demonopolizare și descentralizare. Doi  – am lansat public viziunea noastră clară cu privire la Reformarea sistemului de pensionare și creșterea pensiei peste minimumul de existență, fără a mări vârsta de pensionare în perioada de până la asanarea economiei, eradicarea sărăciei și ridicarea nivelului de trai al populației. Trei – am venit cu propuneri explicite privind soluționarea problemei miliardelor furate. Patru – am făcut publică și strategia Platformei DA cu privire la combaterea sărăciei și corupției prin aplicarea mecanismelor moderne de urmărire a capitalului ilicit dobândit de judecători, procurori, funcționari publici, deputați și miniștri, etc și confiscarea extinsă a acestora, inclusiv de la rudele lor.  Cinci –  am propus îmbunătățirea sistemului proporțional de vot, iar pentru o purificare a clasei politice de hoți de miliarde, de raideri și spălători de bani, am propus deschiderea listelor electorale, lăsând la discreția alegătorilor să decidă unde este locul fiecărui candidat”, a enumerat politicianul.

Potrivit lui Năstase, acestea sunt câteva dintre subiectele de discuție prioritare pe care le propun guvernării pentru dialog, chiar în incinta Parlamentului, la posturile publice de televiziune și radio.

„Platforma DA este mereu disponibilă să contribuie plenar la bunăstarea cetățenilor Republicii Moldova prin identificarea unor soluții veritabile a problemelor cu care se confruntă realmente populația”, a conchis Năstase.

Doina Secrieru

Share