Platforma DA: Propunem guvernării micșorarea TVA pentru toate produsele alimentare pe întregul lanț valoric

Platforma DA: Propunem guvernării micșorarea TVA pentru toate produsele alimentare pe întregul lanț valoric

Una dintre prioritățile economice ale Platformei Demnitate și Adevăr (PDA) rămâne detenebrizarea economiei prin despovărarea fiscală a businessului legal, îmbinată cu sancționarea dură a tuturor acțiunilor financiar-economice nedeclarate. Despre aceasta a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, liderul Platformei, Andrei Năstase.

Andrei Năstase a declarat că, „Platforma DA propune guvernării micșorarea TVA până la 8% pentru toate produsele alimentare pe întregul lanț valoric (de la furcă până la furculiță), precum și pentru toate băuturile nealcoolice”.

„După doi ani de implementare a noului sistem, acesta poate fi aplicat și pentru serviciile întreprinderilor din alimentația publică. Menționăm, că în marea lor majoritate țările europene aplică cota redusă a TVA pentru produsele agroalimentare”, a punctat el.

Potrivit lui Năstase, modificarea propusă va aduce mai multe beneficii economiei țării și intereselor cetățenilor.

„Unu – Micșorarea prețurilor la alimente. Doi – Uniformizarea cotei TVA pentru întregul lanț valoric al sectorului agroalimentar și micșorarea poverii fiscale pentru majoritatea întreprinderilor de procesare a producției agricole. Trei – Diminuarea cotei economiei tenebre în sectorul agroalimentar. Patru – Bugetul de stat va economisi sute de milioane de lei în procesul restituirii TVA exportatorilor.  Platforma DA se află într-un contact permanent cu mediul de afaceri și experți economici din țară și din diasporă și va continua să înainteze inițiative concrete și argumentate privind crearea unui mediu favorabil pentru business, sprijinirea antreprenorilor mici și mijlocii, protejarea prestatorilor de servicii și a producătorilor autohtoni, precum și susținerea sectorului agroalimentar”, a mai spus Năstase.

Mihaela Rotari

Share